A csalók kreativitása nem hagy alább. A legújabb lehúzás az, hogy tűzifát árulnak apróhirdetésben, majd silány minőségű terméket sóznak rá a vásárlóra. Miközben a fotón minden nagyon szépen néz ki.

Vannak árulkodó jelek

Egy újfajta csalásra figyelmeztet a rendőrség. Mint az RTL híradójának összeállításából kiderül, a szélhámosok Gyakran hamis fotóval árulják a rossz minőségű anyagot, de az akciós tüzelő is gyanús lehet. Éppen ezért mindenkinek azt tanácsolják, alaposan nézzen utána, honnan rendel magának a téli tüzelőt. Az is gyanakvásra adhat okot, ha az eladó gyors szállítást ígér. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A látszatra minden szép és jó

Egy ilyen hirdetés felbukkan a riportban is. Leárazott, gyönyörűen halomba rakott, összehasogatott fát hirdetnek a neten, olcsón. De ez a reklám a szakember szerint. Hodics Gergely szerint ha valaki az ominózus képre ránagyít, akkor láthatja, hogy nem is akác van rajta. „Maradjunk annyiban, hogy ez egy árokparton, itt-ott összeszedett faanyag” – jelentette ki.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Kamu fotóval indul a megtévesztés

A szombathelyi cég ügyvezetője azt mondja, előfordult, hogy az általa készített fényképeket használták a csalók. Figyelmeztetett: sok csaló a fakitermelés helyén szedi össze a maradék fát, és ezt sózza rá a vásárlókra, csakhogy ez lopás. 

Nem szabad előre utalni ismeretlen hirdetőknek

Egy szép képpel, jó minőségű fa látszatát adják, viszont amikor a helyszínre érnek, akkor silány minőségű, kevés mennyiségű faanyagot kap a vásárló. A legtöbb ember, főleg idősebbek, nem is mernek nemet mondani erre a tételre, kifizetik. A rendőrség azt tanácsolja, mindenki nézzen utána alaposan, honnan rendel. Emellett ne utaljanak előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek.

Tűzifa az erdőből? Csak szigorú szabályok mellett

persze saját magunk is megpróbálkozhatunk a beszerzéssel, azonban nagyon oda kell rá figyelni. Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a magyarországi, így a budai erdőkben is csak engedéllyel, saját szükségletre lehet tűzifát gyűjteni, vagyis kereskedelmi célra nem használhatjuk fel az így megszerzett fát.

Mint ha csak a zöldségesnél lennénk

A szabályok szerint a fakitermelés után visszamaradt, nagyüzemi módszerrel gazdaságosan nem összegyűjthető fát, gallyakat szedhetik össze maguknak a tűzifagyűjtők. Az összegyűjtött fát az erdészetek munkatársai mérik le, ez alapján állítják ki a számlát.

Ezeken a helyszíneken lehet gyűjteni

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt.-nél az 5 erdészeti igazgatóság, a bujáki, a dabasi, a lovasberényi, a süttői és az uzsai ad gyűjtési engedélyeket. A tűzifa-egységárak területrészenként eltérőek, a gyűjtési lehetőség korlátozott és időszakos – olvasható a társaság honlapján, ahol a névre szóló engedély nyomtatványa is elérhető.

Mindenképpen szólni kell

A társaság honlapján olvashatók azok a területek, ahol gyűjteni lehet, és ugyancsak itt tették közzé a kerületvezető erdészek elérhetőségét. Az erdészekkel történő egyeztetés, engedély nélkül nem lehet fát gyűjteni még a kijelölt részeken sem.

Ráadásul nem is lehet akármeddig

A gyűjtés lehetősége korlátozott, csak annyit lehet összeszedni, amennyi a gyűjthető méretből található. Ha már nincs több szabadon gyűjthető fa, akkor sajnos várni kell az erdészetek újabb engedélyére.

Csak a földről lehet

Mivel az engedély időbeli érvényességgel rendelkezik, a határidő lejárta után a további gyűjtés nem lehetséges. Kizárólag csak a földön fekvő, lehullott faanyagot lehet összegyűjteni, a gyűjtő álló fát nem dönthet ki. Az erdőgazdaság által kitermelt fát sem lehet hazavinni.

Vaskos bírságot kaphatnak a szabálytalankodók

A szabályok megszegői illetve a tiltott helyen, engedély nélkül gyűjtögetőket akár százezer foritnra is megbüntetheti az erdészet. Ha nem csak gyűjti a fát valaki, hanem engedéyl nélkül ki is vágja, akkor rendőrségi eljárás is indulhat ellene, lopás gyanúja miatt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az RTL híradójának összeállítása itt nézhető meg

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Shutterstock/menogotowork)