Egy közlekedési balesetben elhunyt rendőr szülei segítik a megkéselt Baumann Péter családját. A 2018 óta gyászoló apa nem tagadja: féktelen dühöt érzett, de rájött, hogy a bosszú nem megoldás.

Öt éve vesztették el gyermeküket

Mátyás Zsolt és felesége Valéria 2018. február 15-én, egészen pontosan 23.37-kor veszítették el fiukat, Balázst. A fiatal rendőr és társa éppen egy helyszínre igyekeztek szirénázó járőrkocsijukkal, amikor összeütköztek egy másik, ugyancsak megkülönböztető jelzéssel száguldó rendőrautóval Újpesten. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hibázott a sofőr

A bíróság ítélete szerint a Balázsék autóját vezető rendőr hibázott, amikor anélkül hajtott be a kereszteződésbe, hogy meggyőződött volna arról, hogy azzal senkit nem veszélyeztet. Ő megúszta, de Balázs – aki nem csak járőrtársa, de jó barátja is volt – meghalt.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

„Úgy hittük, képtelenség így tovább élni”

„Nem lehet elmondani, mit éreztünk akkor. Úgy hittük, képtelenség így tovább élni, aztán mégis megtanultuk valahogy” – emlékezett vissza Balázs édesanyja, Valéria.

A bosszú és a harag nem megoldás

Az édesapa, Zsolt nem tagadja: sokáig féktelen dühöt éreztek fiuk barátjával szemben, de idővel ráébredtek, hogy a bosszú és a harag nem megoldás.

Megbocsátottak neki

„Az sem jelentett volna engesztelést, ha megbüntetik, ha börtönbe zárják. Ha más szülőnek fájdalmat okozunk, attól nekünk nem lesz jobb. Így abban az évben amikor Balázs meghalt, a haláláért felelős barátja karácsonykor ott ült az asztalunknál. Megbocsátottunk neki” – mondta az apa.

Alapítványt hoztak létre

A tragikus sorsú rendőrről hamarosan egy teret is elneveznek Újpesten, a szülők pedig létrehoztak egy alapítványt, mert úgy érzik, tartoznak ennyivel fiuk emlékének. Évente tornát rendeznek Balázs emlékére, már külföldről is jönnek résztvevők. A legfontosabb mégis az az egészben, hogy összekovácsolja azokat, akik hasonló tragédiát éltek át. Eddig 10 családnak nyújtottak segítséget.

Segítség Baumann Péter szüleinek  

Zsolt és Valéria az első között nyújtottak segítséget a Budapest 11. kerületében január 13-án halálra késelt Baumann Péter szüleinek. Ilyenkor talán mindennél fontosabb az, hogy az itt maradottak mellett legyen valaki, aki megérti, min kell átmenniük.

A temetés a legrosszabb

„Elmondtuk nekik, hogy a temetés lesz a legrosszabb: amikor a gyereküket lerakják a földbe. És tudniuk kellett azt is, hogy a fájdalom soha nem múlik el” – fogalmaztak a szülők a Blikk cikkében.

„Vigyáznak egymásra”

Baumann Péter szülei hálásak voltak az őszinte szavakért, azért, hogy olyan valakivel oszthatták meg gyászukat, akik pontosan ugyanazt érezték. És a legnagyobb segítség talán az volt számukra, amikor Balázs szülei azt mondták: a két fiú már ott van egymás mellett és vigyáznak egymásra. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a rendőrgyilkosság helyszíne. Fotó: MTI