Drámai pillanatokat éltek át azok, akikre hétfő délelőtt ráomlott a felújítás alatt álló Jókai utcai ház tetőszerkezete. Az Operettszínház egy balerináját most is mesterséges kómában tartják, az életéért küzdenek. Szerdán megszólalt a kivitelező cég vezetője, azt mondta, hogy szerinte nem ők a felelősek, a művésznőt pedig nagyon sajnálja, reméli felépül.

Mesterséges kómában tartják a sérült balerinát

Pillanatok alatt omlott le a felújítás alatt álló Jókai utcai háznak az úgynevezett Attika-falazata, vagyis a felső emelet feletti, emelet nagyságú homlokzati fal. Mindent beborított a törmelék, több utcán parkoló autó is rommá törött, de ami még nagyobb baj, hogy az omlás miatt négyen megsérültek, köztük az Operettszínház egyik balerinája. Hat órás műtéten van túl, lehet, hogy lebénul, jelenleg is mesterséges kómában tartják, az életéért küzdenek az orvosok. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

„Elkezdtünk szaladni, de…”

Sétáltunk, amikor egy nagy robajra lettünk figyelmesek a kordonok mellett. Először azt hittük, hogy az építkezésen történik valami, de amikor felnéztünk, láttuk, hogy szakad le egy egész emelet. Elkezdtünk kézen fogva szaladni, de sajnos a párom, Niki a törmelék alá került – emlékezett vissza a Blikknek Benjámin. A mentők gyorsan kiérkeztek, szerencsére életben van, de nem tudjuk, mi lesz a lábaival, a bénulás veszélye sajnos fenn áll. Beszélni azóta nem tudtunk egymással, hiszen egy hat órás műtéten esett át, azóta mesterséges kómában tartják – mondta Benjamin, aki fél éve alkot egy párt Nikolettel.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megszólalt a felújítást végző cég főnöke

Most megszólalt a leomlott házat felújító cég, a Pillér Lakás Kft. vezetője. A férfi a Borsnak elmondta, hogy szerinte nem ők a felelősek a házomlásért. „A baleset-mentesítés nagyon hamar elkezdődhetett. Optimisták vagyunk, és úgy gondoljuk, hogy a lakók még a héten visszaköltözhetnek.” – monda a vezető.

A művésznő a legfontosabb

A felújítást végző cég főnöke azt is elmondta, szomorú, ami a balerinával történt és bíznak abban, hogy hamarosan felépül. „Nem az a fő kérdés, hogy hogyan állítjuk helyre a ház homlokzatát, és mikor tudjuk kártalanítani az összetört autók tulajdonosait. Ebben a balesetben a művésznő a legfontosabb.” – tette hozzá a cég vezetője.

Volt biztosítása a cégnek

A Kft. első embere azt is elmondta, hogy személyi és tárgyi károkra is kiterjedő biztosítást kötöttek. „Óriási szerencse, hogy senki sem halt meg a helyszínen. Az alapelvünk, hogy nem szabad a biztosításon spórolni.”- mondta.

Eredeti állapot helyreállítását kérték tőlük

Arra a kérdésre, miért gondolja, hogy nem ők a hibásak, a kivitelező cég, a Pillér Lakás Kft. vezetője azt válaszolta, ők arra vállalkoztak, hogy az épületre felépítenek egy ötödik szintet. „A munkálatok bontással kezdődtek, de már az újjáépítés 60-70 százalékos volt. Az Attika-falat azért kellett lebontani, mert a II. világháborúban az épület találatot kapott, és mintegy 10 díszítő elem is megsérült. Akkor ezeket nem renoválták, most pedig a Műemlékvédelmi Hivatal kötelezett bennünket arra, hogy az eredeti állapotot állítsuk helyre. Ez nekünk nagyon sok pénzünkbe került, de vállaltuk a feladatot.”

Erre gyanakszanak

A cég vezetője azt nem meri egyértelműen kijelenteni, hogy a háború utáni nem megfelelő renoválás vezetett az omláshoz, de erre gyanakszanak. „Meglehet, hogy úgy végezték, ami szakmailag nem volt megfelelő. A statikusunk nem pályakezdő.” – monda Pillér Lakás Kft. vezetője.

Büntetőeljárás indult

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 6. Kerületi Rendőrkapitánysága foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt, büntetőeljárás keretében rendelt el nyomozást, szakértők bevonásával vizsgálják a történteket. Vélhetően évekig tartó pereskedés lesz a házomlás vége. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Leomlott épület – Forrás: MTI/Mihádák Zoltán