Hétfő reggel sok kilométeres dugó torlódott fel a Szép Juhászné úti körforgalomtól Nagykovácsi tábláig. Ezt eredményezte a 2. kerületi polgármester által hozott forgalomkorlátozás, ami ellehetetlenítette az agglomerációból a fővárosba tartók utazását. Őrsi Gergely végül megkegyelmezett, a jövőben Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosai is igényelhetnek behajtási engedélyt bizonyos 2. kerületi utakra.

Óriási dugó, kesergő szülők

Nagykovácsi zsáktelepülés a budai oldalon, vagyis egy út vezet be és ki. Ha ezen bármilyen akadály, baleset, dugó alakul ki, akkor nincs menekülőútvonal, autósok százai araszolnak vagy éppen állnak a dugóban. Így történt ez hétfő reggel is, amikor megkezdődött az iskola, és rengeteg szülő ragadt a Nagykovácsi úton. A helyi Facebook-oldalak szerint a torlódás a Szép Juhászné úti körforgalomtól egészen az amerikai iskoláig tartott, vagyis csaknem 4 km-es volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Kiszámíthatatlan útvonal

A nagykovácsiak helyzetét nemrég az is súlyosbította, hogy a 2. kerület polgármestere egy számukra kedvezőtlen döntést hozott. Ahogy arról elsőként a BudaPestkörnyéke.hu hírportál beszámolt Nagykovácsi és Remeteszőlős polgármesterei júniusban nyílt levelet küldtek Őrsi Gergelynek, a 2. kerület polgármesterének, aki akkor jelezte, hogy szigorításra készülnek a két település felől érkező autósok miatt. A fő problémát az okozza, hogy a közlekedők a mellékutcákba hajtanak be, amikor a városba tartanak, hogy néhány percet spóroljanak. A kerület tehát néhány utcában korlátozza a behajtást, hogy megakadályozzák az átmenőforgalmat, védjék a helyi lakosság érdekeit.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Együttműködésre törekednek

Remeteszőlős és Nagykovácsi polgármesterei azt írják, hogy szeretnének együttműködni. „Biztosak vagyunk abban, hogy Ön nem akarja legyőzni agglomerációs szomszédjait és Ön is azon dolgozik, hogy a Nagykovácsi-medencében élők egymás különbözőségeit elfogadva váljanak igazi erős közösséggé. Éppen ezért meggyőződésünk, hogy a Nagykovácsi-medence településeit (Adyliget, Remeteszőlős, Nagykovácsi) egyik Önkormányzat sem akarja a másik ellen fordítani, nem akar az erőfölényével visszaélni és nem akar ellenségképet gyártani a másikból” – írták a levélben.

Buszt szerettek volna, de nem sokat segítene

Korábban szó volt a falvakban élőket a városba szállító iskolabusz bevezetéséről is, ám aztán rájöttek, hogy a tervnek nem sok értelme van, mivel a településről egy sávon lehet eljutni Budapestre. Így jelenleg a települések és Hűvösvölgy között közlekedő BKV-busz is csak áll a dugóban, menetideje húsz perc helyett meghaladhatja az egy órát is.

Valakinek jár, valakinek nem

Végül 2. kerület vezetése Nagykovácsinak nem, de az ugyanazon az úton közlekedő remeteszőlősieknek adott kedvezményeket. Így szeptember közepétől bizonyos 2. kerületi mellékutcáknál feloldják a reggel héttől kilencig tartó forgalmi korlátozást azoknál, akik a Pesthidegkút területén lévő önkormányzati fenntartású bölcsődébe és óvodába, illetve állami és egyházi fenntartású általános iskola alsó tagozatára szállítják gyermeküket.

Kiakadt a polgármester

Kiszelné Mohos Katalin, Nagykovácsi polgármestere tegnap felháborodva reagált erre a hírre a Facebook oldalán: „Miben különbözik egy remeteszőlősi gyerek egy nagykovácsi gyerektől? Őrsi Gergely polgármester úr hetek óta nem elérhető, a titkárnője ígéretei ellenére nem hív vissza, a telefont nem veszi fel, a múlt hét elejére ígért válasza a mai napig nem érkezett meg. Kollégái nem tudnak a kérdésemre választ adni, hogy mi az oka ennek a diszkriminációnak” – írta.

Nem válaszolnak

A Budapestkornyeke.hu kedden délelőtt megkereste a 2. kerület polgármesterét, aki egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre. Szerettük volna megtudni, hogy mit szól ahhoz Őrsi Gergely, hogy őt okolják a nagykovácsiak a dugóért, többen már demonstrációt is kilátásba helyeztek.

Itt a megegyezés

Végül sikerült megegyeznie a két polgármesternek. Kiszelné Mohos Katalin azt írta kedd délután a Facebookon, hogy ugyanazokkal a feltételekkel Nagykovácsi is megkapta az engedélyt a Határ utcán való áthaladásra, mint Remeteszőlős. „Ez örömteli részeredmény, de tovább keressük a probléma tényleges megoldását” – zárta a posztot. A behajtási engedélyt szeptember 15-től lehet személyesen kiváltani a 2. kerületi városüzemeltetési igazgatóságon. Az engedélynek számos feltétele van, amelyeket ide kattintva lehet elolvasni.

Zsákfaluból zsákváros lett?

Nagykovácsi lakosságszáma 2007-ben még bőven 6 ezer alatt volt, mára 9 ezer főre duzzadt, vagyis sokkal több embernek kell naponta ki és bejutnia a településre. Míg egy kistelepülés zsákfalusága előny lehet, egy 9 ezres, már-már kisváros esetében ez inkább problémákat okoz. Ezt tapasztalták meg a nagykovácsiak hétfő reggel és vélhetően hosszútávon erre kell berendezkedniük.

„Nem akarunk átmenőforgalmat”

A település polgármestere, Kiszelné Mohos Katalin korábban interjút adott a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak. Akkor ezt mondta a zsákfaluságról: „Mi így szeretjük Nagykovácsit, ahogy van, és szeretnénk is megőrizni ezt a zsákfalu jellegét. Semmiképpen sem akarjuk, hogy átmenő forgalom alakuljon nálunk ki, hiszen pontosan látjuk az agglomerációs településeken, milyen nehézségeket okoz az átmenő forgalom. Nekünk biztonságot is ad az egy bejárat, de a legfontosabb, hogy így maradhat legkevésbé forgalmas Nagykovácsi.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Kiemelt kép: Őrsi Gergely, a 2. kerület polgármestere, forrás: Facebook/BudaPestkörnyéke.hu-montázs