Újpesten nem a fizetős zónákban látják a kiutat, ezért egy teljesen új parkolási rendszert tesztelnek, de a megoldás nem biztos, hogy jogszerű.

Küzdelem a nem helyiekkel

Budapest külső részei küzdenek a kerületet ellepő, az utcákat P+R parkolóként használó autósokkal. Eddig a fizetős parkolás bevezetése volt a válasz, hogy kiszorítsák az autósokat. Újpest is lép, de ott nem a fizető parkolás bevezetése lesz a megoldás kulcsa – írja a vezess.hu.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kizárólag helyieknek

Budapest belvárosából közel 50 éve próbálkoznak kiszorítani az autókat, először a fizető parkoló övezetek bevezetésével, majd a meglévő övezetek egyre kijjebb tolásával és a fizetős idősávok hosszabbá tételével. Ahogy írtunk róla, nemrég csodafegyverrel bővült az eszköztár, a helyi lakosok által igénybe vehető, kizárólagos parkolási engedéllyel.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Gyakorlati működés

Elméletben a kizárólagos parkolási engedély úgy működik, hogy a kijelölt – táblával, és az ígéretek szerint hamarosan útburkolati jelekkel is ellátott – útszakaszokon csak az engedéllyel rendelkező, helyi lakosok parkolhatnak. Mivel az ötletgazda kerületek utcáinak nagy része fizetős zónába tartozik, így csak az esti óráktól, a fizetős időszakon túl él a helyiek elsőbbsége.

Így bővül a rendszer

Ahogy alakulnak a fizető zónák, és szorulnak kijjebb az autók, úgy alakulnak ki az újabb, felkapott, jó helyen lévő utolsó ingyenes utcák. Ahol aztán a parkolóhiány miatt hőbörgő helyi lakosokat nagyon könnyű meggyőzni róla, hogy a fizetős parkolás lesz a problémára a legjobb megoldás, csak be kell lengetni neki az ingyenes parkolás lehetőségét.

Parkolási paradicsom

Újpest parkolás szempontból jelenleg eszményi hely a kerületet P+R parkolóként használók számára, aránylag nagy áteresztőképességű főutak vezetnek keresztül rajta a város belsőbb területei felé, és a 3-as metró is ideális annak, aki a városba tart.

Mindenhonnan jönnek

Így nem meglepő, hogy a Városkapu és környéke minden reggel megtelik parkoló autókkal, sőt, a 12. kerületi, már fizetős zónába eső területen lakók is előszeretettel tárolják ingyen a 4. kerületi közterületen az autóikat.

Ingyenes, de csak helyieknek

Déri Tibor, Újpest polgármestere elmondta, hogy bár bármikor bevezethetnék a belső, metróhoz közeli területein a fizetős parkolást, ő mégsem ebben látja a megoldást. A többi kerülethez hasonlóan a 4 is azt szeretné, hogy az itt lakók megfelelő körülmények között tudjanak parkolni, és a parkolóórák felállítása helyett a kizárólagos parkolási engedély felé húznak.

Nem tudni, hány ilyen lesz

Azzal a különbséggel, hogy itt az ingyenesség megmarad, csak más kerületekből érkező autók elől stoppolnak le jó néhány parkolóhelyet. Hogy hány százalékot, az még kérdéses.

Tesztelni fogják

Az önkormányzat már ki is jelölt egy területet, ahol hamarosan próbára teszik az elméletet. A különleges, csak a kerületben lakók által használható parkolóhelyeket táblával és útburkolati jellel is megkülönböztetik a többitől. A jogosultság a lehető legegyszerűbben lesz ellenőrizhető, az ellenőr a rendszám alapján tudja megmondani, hogy valóban a kerületbe bejelentett lakcímű tulajdonosa van-e az érintett járműnek.

Kérdéses a jogszerűség

Bár több kerülteben már bevezették a kizárólagos lakossági parkolóhelyek kialakítását, azonban közel nem biztos, hogy ez jogszerű. Egyelőre a jogászok között sincs ebben egyetértés, van, aki szerint egy önkormányzat ezt simán megteheti, míg mások szerint ez teljesen jogszerűtlen lépés.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció