Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban beszélt a koronavírus terjedéséről. Szerinte nem kizárt, hogy újabb korlátozó intézkedések lesznek szükségesek, ugyanis a vírus behurcolásának nagy a kockázata. A környező országokban ugyanis már most nőtt a koronavírusos estek száma, Magyarország azonban elmondása szerint biztonságos.

„Újabb korlátozásokra kell számítani Magyarországon, de még nem tudjuk, hogy mikor” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

 „Az első csatát megnyertük Magyarországon, de Horvátországban, Romániában, Szerbiában megszaladt a koronavírus-fertőzések száma az elmúlt időszakban.” A miniszterelnök a behurcolást nevezte meg nagy veszélyforrásként, mert a magyar új esetek mögött mindig megtalálható a behurcolás. Az operatív törzs ma délig tesz javaslatot arra vonatkozóan, hogy ez ellen miként tudnánk védekezni.

„Ma-holnap döntéseket tudunk hozni” –tette hozzá Orbán. Emellett pedig példaként hozta fel Ausztriát, ahol különböző módokon védekeznek a koronavírus új hulláma ellen, amelyek között az utazási korlátozás, illetve a karantén is szerepel.

Orbán szerint Magyarország biztonságok, viszont a környező országokban emelkedik a fertőzések száma, erre pedig tekintettel kell lenni.

„Idén inkább a Balatonra menjünk nyaralni, mint Horvátországba” – mondta a miniszterelnök.

A táborozók közt is találtak fertőzötteket

Sátoraljaújhelyen 250 táborozó részvételével zajlott a Rákóczi Szövetség rendezvénye, egy délvidéki – szerb állampolgár, és egy magyarországi résztvevő fertőződött meg koronavírussal, mindkettőt kórházba vitték. A BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt részletesen az esetről.

Szerbiában nagy a baj

Hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Belgrádban, de akár egész Szerbiában a súlyos koronavírusjárvány-helyzet miatt. A 7 milliós országban kedden 13-aan haltak meg koronavírus miatt és egy nap alatt 300 új fertőzöttet azonosítottak. A belgrádi Arénát járványkórházzá alakították át.

Magyarország az egyetlen ország Európában, amely beengedi a szerb állampolgárokat. Szerbiát a magas fertőzöttség miatt, már Horvátország és Szlovénia is feketelistára tette.

Kiemelt kép: illusztráció