A Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményében az október 26-i adatok szerint 202-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük 9 személyt kezelnek jelenleg kórházban, a többi ellátott állapota kielégítő vagy tünetmentes.

54 dolgozó eredménye pozitív

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Megyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese, Fazekas Andrea arról tájékoztatta az Indexet, hogy jelenleg 54 dolgozó koronavírustesztjének eredménye lett pozitív.

FRISS!

A Máltai Szeretetszolgálat 200 gondozottja és 100 dolgozója kapta el a koronavírust: a gödi Gondviselés Házában azonosították az első fertőzöttet

Ez az eljárás

Az intézmény a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális eljárásrendje, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott utasítás előírásai szerint jár el a fertőzés továbbterjedésének megelőzése érdekében – közölte Fazekas Andrea megkeresésünkre válaszul. A Veszprém megyei intézmény alaptevékenységei közé tartozik – többek között – a fogyatékos, pszichiátriai beteg, szenvedélybeteg és fogyatékos személyek ápolása, gondozása, egyéb habilitációs és rehabilitációs jellegű ellátása.

Ez történt a Parlamentben

Hétfőn a parlamentben a jobbikos Rig Lajos az azonnali kérdések órájában arról beszélt, hogy egy héttel korábban olyan információt kapott, miszerint az állami fenntartású, ugyanezen intézményhez tartozó darvastói foglalkoztató intézetben is felütötte fejét a koronavírus-járvány. Azt is elmondta, hogy ezzel kapcsolatban írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi).

Sablonválasz

Parlamenti sablonválaszában Vitályos Eszter Zsuzsanna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára azt mondta,

Nincs gócpont?

NEM TUD ARRÓL, hogy a darvastói foglalkoztató intézetben járványügyi gócpont alakult volna ki, de utána fognak nézni, és minden szükséges járványügyi intézkedést meghoznak és betartatnak majd.

Brutális számok

Rig Lajos a viszontválaszában azt mondta, az Emminek küldött írásbeli kérdése után, múlt hét csütörtökön és pénteken kezdték el a teszteléseket a darvastói intézetben, és az első információi szerint a 120 tesztből 102 pozitív lett.

Káslernek küldött levél

A Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének küldött – október 21-én jegyzett – levelében Rig Lajos arról tájékoztatott, hogy a darvastói telephely dolgozói szerint több dolgozó és gondozott is elkapta a vírust. A minisztertől arra kért választ, hogy mikor várható az intézmény teljes tesztelése. – írta a jobbikos képviselő.

További telephelyek is érintettek lehetnek

Mivel a szóban forgó intézménynek több telephelye is van (Dáka, Kamond, Lesencetomaj, Nyírlak, Fenyveserdő otthon Veszprém, Gondozóház Veszprém, Darvastó), az Index újabb kérdésekkel kereste meg a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Megyei Kirendeltségét, hogy kiderüljön, mely telephely vagy telephelyek érintettek a koronavírus-fertőzésben.

Kiemelt kép: Illusztráció