A Máltai Szeretetszolgálat 5 intézményében 200 gondozott és 100 dolgozó koronavírus tesztje lett pozitív. Az első beteget a gödi Gondviselés Házában azonosították.

300 pozitív eset a Máltai Szeretetszolgálatnál

A Máltai Szeretetszolgálat mindezidáig 5 intézményében 100 dolgozónál és 200 gondozottnál azonosították a koronavírust – erősítette meg a 24.hu értesülését a szervezet kommunikációs igazgatója.

Csak a lakókra vonatkozik a kijárási tilalom

Romhányi Tamás a hírportálnak azt írta, hogy közel 30 intézményt tartanak fel, amelyben 2000 ellátott él. Minden intézményükben érvényes a látogatási és a kijárási tilalom, amely ugyanakkor nem érinti az intézmények dolgozóit és az azokban feladatot teljesítő külsős szolgáltatókat.

Gödön azonosították az első fertőzöttet

A gödi Gondviselés Házában dolgozó egyik munkatársunk lett először beteg, aki a háziorvosához fordult. Miután pozitív lett a tesztje, a közvetlen munkatársait megszűrték, közülük több esetben ugyancsak pozitív lett az eredmény.

EZ IS ÉRDEKELHET! Lehet, hogy elkerülhetetlen lesz az ország kéthetes teljes lezárása

Értesítették a hozzátartozókat

„Amikor ez kiderült, a szeretetszolgálat az ajánlott előírásoknak megfelelő intézkedéseket életbe léptette az intézményben, és október 16-án levélben értesítette az intézmény lakóinak hozzátartozóit, illetve a kijelölt gyámokat és gondnokokat” – írja Romhányi Tamás.

Mindenki gyanús esetet szűrnek

A Nemzeti Népegészségügyi Központ teljes körű szűrést rendelt el. A népegészségügyi központ munkatársai ezt követően valamennyi lakó hozzátartozóját vagy gyámját, gondnokát telefonon értesítették a vizsgálat eredményéről.

EZ IS ÉRDEKELHET! Döbbenetes számok: 63-an haltak meg koronavírusban itthon, durva büntetési összeggel kényszerítenék a vásárlókat a maszkviselésre

A családokat tájékoztatták a gondozottak állapotáról

„Megadtak két telefonszámot, amelyen a hozzátartozók a lakók állapotáról érdeklődhetnek. Az intézményben két munkatársat jelöltek ki arra, hogy a hozzátartozók hívásait fogadják, és a lakók állapotáról tájékoztatást adjanak” – mondta a Máltai Szeretettszolgálat kommunikációs igazgatója.

Két lakó került kórházba

Romhányi Tamás arról is beszámolt, hogy a gödi Gondviselés Házában élő lakók és az ott dolgozó munkatársak csaknem valamennyien tünetmentesek, koronavírus miatt két lakó került kórházba, ők október 26-án térhettek vissza az intézménybe.

Saját költségen tesztelnek

A Máltai Szeretetszolgálat saját költségén teszteli a koronavírus -gyanús dolgozóit illetve lakóit. Tünet vagy gyanú esetén saját eszközeikkel és szakembereikkel haladéktalanul PCR-tesztelést végeznek.

Amennyiben pozitív esetet, eseteket találnak, értesítik a járványügyi hatóságot, a további szűréseket ők rendelhetik el. Ezen szűrések minél gyorsabb végrehajtása érdekében a máltaiak a saját szakembereikkel végeztetik a mintavételt.

Eddig 200 millió forintba került a járvány

A máltaiak erőforrásait is alaposan igénybe vett a pandémia. Romhányi Tamás tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány kitörése óta a védekezés, az annak során felhasznált eszközök ára, a többlet munkabér, a szűrésekkel kapcsolatos váratlan kiadások és az egyéb felmerülő költségek nagyságrendje összességében meghaladja a 200 millió forintot.

NE HAGYD KI! Dühöngenek az utasok a buszon a maszkviselés miatt – Ezt kérik a BKV-tól a szakszervezet

Kiemelt kép: gödi Gondviselés Háza