A hatékonyabbnak mondott, négykomponensű influenza elleni védőoltás ugyanolyan hatékony, mint az itthon gyártott háromkomponensű. Az egyedüli különbség, hogy előbbit a 3 éves kor alattiak is kaphatják, utóbbit a 3 év feletti gyerekek és felnőttek. Erről Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa beszélt az ATV Start című műsorában.

Vakcina lefoglalása

Komáromi Zoltán egyetértett Novák Hunor gyerekorvossal abban, hogy az állam indokoltan „foglalta le” a négykomponensű vakcinát, hogy azt kismamák és három év alatti gyerekek körében ossza szét.

Nincs elég oltás?

Azzal kapcsolatban már sokkal kritikusabb volt, hogy a kormány úgy biztat mindenkit az influenzaoltás beadására, hogy nem áll rendelkezésre az ehhez szükséges mennyiségű oltóanyag.

Már késő

Hozzátette: amikor a miniszterelnök bejelentette, hogy mindenki, aki igényli, megkapja a vakcinát, már késő volt, hiszen a vakcinák gyártása befejeződött, így nem lehet pótolni a hiányzó mennyiséget.

Ezeket is olvasd el!

Nem normális

Komáromi Zoltán szerint egy normális ország normális egészségügye nem így működik. Az egészségpolitikus kifogásolta, hogy a problémát rátolják a háziorvosokra, a gyógyszerészekre.

Ágykapacitások

Arra reagálva, hogy Kásler Miklós elrendete: a COVID-járvány miatt 30 százalékra kell növelni a szabad ágykapacitásokat, Komáromi Zoltán azt mondta: elhibázott stratégia kórházban kezelni a járványt.

Ezeket se hagyd ki!

Tömeges tesztelés

A járványt úgy lehetett volna megfogni, hogy tömeges teszteléssel kiszűrik a tüneteket nem mutató fertőzötteket.

2 hetes lezárás

Komáromi Zoltán megerősítette pártja álláspontját, amely szerint az ország lezárásának alternatívája a tömeges tesztelés lenne. Ezzel szemben szerinte a kormány bedobta a gyeplőt a lovak közé, és nem tartja kizártnak, hogy a járványt végül 2 hetes teljes lezárással kell majd megfékezni.​

Ide kapcsolódik:

Kiemelt kép forrása: MTI/Komka Péter