Újabb nagy elismeréssel gazdagodott a magyar főváros: a World of Statistics szépséglistáján Budapest 75,9 százalékos tetszési indexszel az előkelő 7. helyen végzett, maga mögé utasítva többek között Bécset, Bordeaux-t és Milánót.

Mindig az élvonalban

Budapest évről évre előkelő helyen végez a turisztikai portálok listáin, mint látogatásra érdemes, kulturálisan pezsgő, épített örökségeit tekintve kiemelkedő nagyváros. Most a World of Statistics Twitter-oldalán jelent meg egy lista, ahol Budapest Bécset és Milánót is megelőzte, mint lenyűgöző hely.

Irányt mutató lista

Napjainkban rengeteg az olyan világjáró, aki a hasonló listázások nyomán indul például európai körutazásra, veszi fel a kipipálandó helyek közé a még meg nem látogatott, de annál gyönyörűbb helyeket. A World of Statisticsen megjelent lista karácsony második napjától mostanáig már 2,6 millió emberhez jutott el.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Matematikai elemzés

A mostani lista előkelő helyezésének megfejtést az onlinemortgageadvisor.co.uk oldal matematikai elemzéseiben érdemes keresni. Ez az oldal a világ nagyvárosaiban található épületeket vizsgálja és veti össze aszerint, hogy mennyire felelnek meg az aranymetszés szabályának. A munkát a Google Street View-ból, szemközti, homlokzati nézet szerint végzik – rántotta le a leplet a titokról a We love Budapest portál.

Velence, Róma, Barcelona a dobogón

Íme a tízes lista: 1. Velence, Olaszország, 2. Róma, Olaszország, 3. Barcelona, Spanyolország, 4. Prága, Csehország, 5. New York, USA, 6. Athén, Görögország, 7. Budapest, Magyarország, 8. Bécs, Ausztria, 9. Bordeaux, Franciaország, 10. Milánó, Olaszország 

Ez is egy elismerés

A Budapestkörnyéke.hu írt arról, hogy rekordot döntve, minden idők legtöbb szavazatával végzett az első helyen az Európa legjobb karácsonyi vására online szavazáson a budapesti Advent Bazilika rendezvény.

21 nagyváros volt versenyben

A European Best Destination utazási portál versenyén 21 európai nagyváros – többek között Madrid, Bécs, Brüsszel, Salzburg és Prága – ünnepi rendezvényei előtt a budapesti Advent Bazilika bizonyult a legjobbnak. A Szent István téri adventi rendezvény ezzel triplázott: 2019 és 2021 után 2022-ben is Európa legjobb karácsonyi vására lett, és ezzel a karácsonyi vásárok állócsillaga címet is kiérdemelte.

Csaknem 375 ezren szavaztak

Idén rekordrészvétel mellett zajlott a szavazás, 179 ország utazója 374 ezer 803 szavazatot adott le kedvencére. Az Advent Bazilikát 51 ezer 253 kedvelés, minden idők legtöbb szavazata repítette az európai mezőny első helyére. A triplázás korábban eddig csak Zágráb és Strasbourg vásárainak sikerült.

Bárki szavazhatott

A szavazás online zajlott, bárki voksolhatott, egészen december 8-ig. A budapesti vásár 2019 és 2021 után már harmadszorra végzett az élen. Olyanokat utasított maga mögé, mint a bécsi, a bázeli, a prágai és a brüsszeli karácsonyi vásár.

Fontos elvárások

Olyan karácsonyi vásárokra lehetett szavazni, amelyek kulturális és művészeti eseményeket is kínálnak koncertekkel, kreatív műhelyekkel, karácsonyi fényekkel, tűzijátékokkal és jégpályákkal, valamint nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, helyi élelmiszereket és kézműves termékeket kínálnak a vásárlóknak.

A dobogósok

A Szent István-bazilika melletti karácsonyi vásár mögött a második helyen a lengyelországi Gdansk, a harmadikon pedig a romániai Craiova rendezvénye végzett a szavazáson.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budapest, Hősök tere. Fotó: archív.