Barna medvét fotózott a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület kamerája a Bükk nyugati peremén, lakott településtől távol. A szervezet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságát értesítette az esetről.

Már korábban is láthatták

A Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület posztja szerint a példány valószínűleg azonos az EGERERDŐ Zrt. által 2022.06.23-án megfigyelt medvével. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Folyamatban az azonosítás

Egy hozzászóló szerint a mostani egy középkorú hím medve, a júniusi posztban szereplő pedig egy fiatal nőstény példány. A Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület kutatók bevonásával vizsgálja a kérdést.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Júniusban is láthatták:

Három hónap telt el azóta

Az EGERERDŐ oldalán azt írták, hogy 2022.06.23-án, 5:31 perckor,a Pes-kő közelében kihelyezett vadkamera, európai barna medve képét rögzítette. Az erdőgazdaság a medve észleléséről tájékoztatta az érintett önkormányzatokat, illetve a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságát.

Az agglomerációban is láttak medvét

Nyáron írtunk a Budapestkörnyéke.hu hírportálon arról, hogy medvét láttak Kismarosnál, Börzsönyligeten. Az esetről hivatalos bejelentés is történt, a szokolyai önkormányzat arra kéri a lakosokat, hogy ne menjenek az erdőbe.

Bükki medve:

Szabályok

A vadon élő állatok az erdő természetes részei. Ám ha túra vagy séta során mégis találkoznának medvével, a következő viselkedési szabályok betartását javasolja a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság:

Ne menjünk közel hozzá

A medve alapvetően békés természetű és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).

Lassan távolodjunk

Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről. Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok.

Ne hagyjuk az ételt a sátorban

Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Barna medve – Forrás: Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület oldala