Kilenc feldíszített járműből áll a BKV idei ünnepi fényflottája. A járművek – a Fogaskerekű kivételével – december 1-jén kora este egyszerre indultak el a Hungária kocsiszínből. A fényflotta január 7-ig közlekedik.

Idén lesznek fénybuszok is

Egy év kényszerszünet után újdonsággal, két fénybusszal tért vissza a BKV ünnepi fényflottája. A zászlóshajó, a 2009 óta közlekedő klasszikus Fényvillamos, a Ganz UV mellett (kiemelt képünkön) 2023-ban már nyolc jármű kapott ünnepi díszkivilágítást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sorban vonultak fel a fényvillamosok

Különleges járművek

Kültéri LED-szalagok, füzérek kerültek egy KCSV-7, egy Hannoveri egy Tátra, egy Ganz-csuklós és egy Combino villamosra, valamint egy szóló és egy csuklós Mercedes-Benz Conecto autóbuszra. A hat fényvillamost és a két fénybuszt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója indította útjára. A Fogaskerekű december 10-től csatlakozik majd a BKV fényflottájához. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

 Nagyon sokan dolgoztak rajta

A járműveket több mint százan díszítették az elmúlt hetekben a kocsiszínekben és a buszgarázsban. Az ünnepi dísz fő alkotóelemei a kültéri LED-szalagok, füzérek és hálók összesen több mint 5 kilométer hosszúak, és több mint 140 ezer energiatakarékos LED világít bennük.

Nem fogyaszt sokat

A modern, környezetbarát LED-égők meleg fényükkel nemcsak az ünnepek meghittségét erősítik, hanem alacsony energiafogyasztásukkal és hosszú élettartamukkal csökkentik a BKV ökológiai lábnyomát is. A KCSV-7, a Tátra és a Ganz-csuklós villamosokon ünnepi fényt kaptak az áramszedők is. Több jármű belső terébe is díszítés került.

A szerencsések a fénybusszal is találkozhatnak

Horgolt díszek is vannak

A hagyományos Fényvillamos mennyezetén a LED háló mellett 150 darab horgolt dísz is található, amelyeket a BKV egyik utasa ajánlott fel az idén 150 éves Budapest tiszteletére. Idén először két busz is ünnepi fénybe öltözött. A matricák mellé kültéri, vízmentes 24 Volt tápfeszültségű LED-szalag került egy szóló és egy csuklós Mercedes-Benz Conecto autóbuszra.

Erre fognak járni

A fényflotta szinte az egész várost behálózza, hozzájárulva a főváros ünnepi hangulatához. Az UV a 2, 19, 47, 49, 14, 69, 50, 42, 42-50, 14-41 vonalakon jár, a Tátra villamos Budán és Pesten is feltűnik, az 1, 17, 41, 56, 61, 59, 14 vonalakon közlekedik. A Combino a 4, 6 vonalon jár. A KCSV-7 a 2, 23 vonalon, a Ganz-csuklós a 47, 49 vonalon, a Hannoveri pedig a 42, 50, 51A vonalon közlekedik.

Idén lesz fényfogaskerekű is

A 60-as villamosként üzemelő, másfél évszázados múltra visszatekintő, feldíszített ünnepi Fogaskerekű – a vágányzár után – december 10-én indul majd. A szóló Mercedes-Benz Conecto fénybuszra a 105 és a 91 vonalon lehet felszállni, a csuklósra pedig a 7, 26 vonalon.

Fényhév is van

Ahogy írtunk róla, mától ünnepi díszbe öltöznek a MÁV-VOLÁN-csoport járatai, elsőként a MÁV-HÉV fényfüzérekkel díszített egyedi nosztalgia szerelvényével lehet utazni ezen a hétvégén a kora esti órákban a szentendrei HÉV vonalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Klasszikus fényvillamos – Forrás: BKV