Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára vasárnap Pátyon, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott Befogadás Házában bejelentette, hogy az idősotthonokat ismét lehet látogatni. Mivel az otthonokban magas a lakók átoltottsága, ezért épp itt volt az ideje, hogy feloldják a szigorú korlátozásokat.

Legtöbbjüket már beoltották

“Újra látogathatók az idősotthonok, mivel a legtöbb intézményben magas azok száma, akiket beoltottak koronavírus ellen” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára vasárnap Pátyon. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pesten jelentették be a nagyszerű hírt

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Ezért nyitottak

Fülöp Attila az időskorúak otthonában elmondta, hogy azért döntöttek a nyitás mellett, mert az országban egyre több ember kapta már meg legalább az első oltását. Kiemelte, hogy a legtöbb intézményben magas az idősek átoltottsága, ezért időszerű az újabb enyhítés.

Kell hozzá a védettségi igazolvány

Az államtitkár a mondandójához azt is hozzátette, hogy a látogatás a védettségi igazolványhoz van kötve, tehát aki nem rendelkezik még ilyen kártyával, az nem mehet be az intézményekbe.

Igazolvánnyal is jöhetnek új lakók

Fülöp azt is dicséretesnek nevezte, hogy az idősotthonokban már nemcsak negatív koronavírusteszttel, hanem védettségi igazolvánnyal is felvehetők az új lakók.

Eddig be voltak zárva

A zárt közösségeket, úgymint például az idősotthonokat, eddig a járvány és a fertőzésveszély miatt el kellett szigetelni, be kellett zárni a lakókkal együtt. Ez nem volt könnyű sem az időseknek, sem az ott dolgozóknak, sem pedig a hozzátartozóknak.

Veszélyeztetett csoportba tartoznak

Mint megírtuk, az idősotthonok lakói a veszélyeztetettségükre való figyelemmel az egészségügyi dolgozók után elsőként kapták meg a vakcinát, és már januárban megkezdődhetett az intézményben lakók oltása.

Müller Cecília hónapokkal ezelőtt bejelentette a nyitást

Mint ahogyan arról korábban a BudapestKörnyéke is beszámolt, állítólag Müller Cecília és Kásler Miklós titokban feloldotta a bentlakásos szociális intézmények, így az idősotthonok látogatási tilalmát is még tavaly decemberben. Mint később kiderült, a tömeges megbetegedések előtti időszakban a tiszti főorvos csak ajánlást tett az intézmények nyitására.

Most már lehet menni az otthonokba

Fülöp Attila elmondta, sajnálatos, hogy ilyen hosszú ideig senki sem találkozhatott a családtagjaival vagy barátaival, de a mostani nyitás után már a védettségi igazolvánnyal meg lehet látogatni az idős szeretteinket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Idősotthonok újranyitása – Forrás: MTI/Kovács Tamás