Egy Dunaharasztiban működő sütőipari üzemet azonnali hatállyal felfüggesztett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülmények miatt – tájékoztatta a Nébih az MTI-t hétfőn.

Kosz, mocsok, egerek

A hatóság a forgalomból azonnali hatállyal kivont 713 kilogramm nem nyomon követhető élelmiszert. Az ellenőrök tapasztalata szerint az egység több helyiségében a padozat, az eszközök, a berendezések szennyezettek voltak. Az alapanyagraktárban rágcsáló jelenlétére utaló nyomokat is találtak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Penészes alapanyagok

Az üzem több helyiségében élelmiszert tároltak a padozaton – ismertette a hivatal. Az egyik hűtőkamrában két vödörnyi teljes egészében penészes alapanyagot (reszelt alma és meggytöltelék) találtak az ellenőrök.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Eljárás indult

További súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságként értékelték, hogy az öltözőben az egyik kézmosó szennyvíz elvezető csövét nem kötötték be a csatornahálózatba, ezért a víz közvetlenül a padozatra folyt. A Nébih közölte: az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Koszkifőzde

Nemrég írtuk meg, hogy egy igazi pöcegödör volt, amit a hatóság találtak Angyalföld és Zugló határán a 14. kerületben. Élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő szabálytalanságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették egy budapesti étterem tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. A higiéniai hiányosságokon túl nem nyomon követhető, valamint lejárt szavatosságú alapanyagokat is találtak a koszkifőzdében.

Cigicsikk a valamiben

A plafon vakolata az oljsütőbe potyogott

Többek között a mennyezet és a falak az egység egészében koszosak, porosak, pókhálósak voltak. Ráadásul a főzőtérben a plafon festékrétege közvetlenül az olajsütő felett hullott, hámlott.

Mocsok mindenhol

A berendezések (például hűtők, munkaasztalok, dagasztógép) környezetében és közvetlenül alattuk is zsíros fekete koszt láttak az ellenőrök.

Még kezet sem lehetett mosni

A padló takarítatlansága az egész egységre jellemző volt. A dolgozóknak a higiénikus kézmosáshoz szükséges kellékek nem álltak rendelkezésre.

A kuka mellett főztek

Külön hulladéktároló helyiséggel a létesítmény nem rendelkezett, a konyhai szemetet elszállításig a sütő-főző térben elhelyezett nyitott hordókban gyűjtötték és tárolták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni.

Ha még bírod gyomorral, ezeket is nézd meg

Kiemelt kép: illusztráció – egy korábbi NÉBIH-razzián készült egy hamburgerezőben