Tudtad, hogy a teljes értékű eledelek tartalmazzák mindazokat a tápanyagokat, amelyekre a cicádnak egy adott korban vagy egy bizonyos egészségügyi állapotban szüksége lehet, függetlenül a víztartalomtól? 

A boltok és az olyan webáruházak, mint például az Isapet száraz macskatáp kínálatában azonban számos különböző eledellel találkozhatsz, amelyek nem csupán a megjelenésükben, hanem a felhasznált összetevőket illetően is igen változatos képet mutatnak. Így nehéz megtalálni azt az egyet, amely segít a kedvenced tudatos táplálásában.

Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben segítségképpen összegyűjtjük a macskatáp-kiválasztás legfontosabb szabályait.

A hússzármazékok tabunak számítanak

A fehérje a szénhidrátok és a zsírok mellett az egyik legfontosabb makrotápanyag a kedvenced étrendjében, ezért fontos, hogy az általad választott eledel minél több nyers fehérjét tartalmazzon. 

A legtöbb gyártó azonban az ehhez szükséges húsmennyiséget gyakran pótlékokkal helyettesíti, mint amilyen például az eljárások végén megmaradt, péppé őrölt és kiszárított bőr, köröm és egyéb hússzármazék. Gondolhatod tehát, hogy ezek a tápok mégis mennyi nyersfehérjét tartalmaznak. 

A vásárlás előtt kiemelten fontos tehát mindig ellenőrizni az összetevők listáját, amelyen a gyártás során legnagyobb mennyiségben felhasznált alapanyagok kerülnek legelőre. Ha azt látod, hogy a nyersfehérje-tartalom minimum 30% körül van, akkor már nyert ügyed van. 

Egyéb tudnivalók az összetevőket illetően

Elég sokszor megfigyelhető, hogy a macskatápok olykor gabonaféléket is tartalmaznak. Ezek azonban hajlamosak megterhelni a bársonytalpúak gyomrát, ráadásul sokszor még az ételintolerancia illetve -allergia kialakulásáért is felelősek. 

Semmi keresnivalójuk tehát az eledelben, és ugyanez igaz az ételszínezékekre is, amelyek az emberi szervezetnek sem tesznek jót, hát még akkor mennyire ártalmasak lehetnek a macskáéra nézve. 

Ezenkívül fontos még, hogy a kiszemelt eledel minél több taurint tartalmazzon, mivel ezt az aminosavat a macskák szervezete nem képes előállítani. Abban az esetben viszont, ha nincsen pótolva, akkor számos súlyos egészségügyi probléma léphet fel. 

Okozhat például retina-degenerációt, lassíthatja a növekedést, ráadásul befolyásolhatja a szaporodási képességet is. De szerencsére a birka és a halhúsban túlteng a taurintartalom, így könnyen megoldható a pótlása.

Az életmód szerint történő választás

Míg egy növésben lévő kiscicának inkább a növekedéshez szükséges tápanyagok és az energia fontos, addig egy a fogait szép lassan elvesztő matuzsálemnek inkább a vitaminok, ásványi anyagok pótlása szükséges. 

De ha már itt tartunk, a beltéren, illetve kültéren nevelt kedvenceknek, és az allergiás macskáknak is eltérőek a táplálkozási igényei. Ezért a cikk befejezéseképpen arra szeretnénk még felhívni a figyelmedet, hogy a cicád életmódját is vedd figyelembe a macskaeledel-kiválasztásnál!

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő:

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.