Újabb elektromos meghajtású busztípust tesztelnek Budapesten: a MAN Lion’s City 18 E négyajtós csuklós elektromos autóbuszt próbálhatják ki az utasok a 8E vonalán augusztus 11-ig. A fővárosban továbbra is fontos cél, hogy modern, környezetbarát járműveket használhassanak a tömegközlekedésben.

Bárki kipróbálhatja

A 18 méter hosszú négy ajtós csuklós autóbusz 130 ember befogadására képes; a nikkel-mangán-kobalt akkumulátor-csomaggal felszerelt jármű egy töltéssel 350 kilométert tud megtenni. Az Arrivabus üzemeltetésében közlekedő busz akkumulátorait négy óra alatt lehet teljesen feltölteni – tájékoztatott a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tesztre fel

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról a közelmúltban, hogy elektromos buszokat tesztelnek Budapesten: az e105-ös és az e210-es vonalon július 17-e és augusztus 3-a között egy szóló, az e8E vonalon pedig egy csuklós járművel találkozhattak az utasok. 

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Itt lehet megnézni, mikor merre járnak

Ezen járatok nem menetrend szerint, hanem azon felül indultak és ingyenesen lehetett őket kipróbálni. Jelezték, hogy a BudapestGO alkalmazásban percre pontosan nyomon lehet követni, hogy merre járnak az elektromos tesztbuszok, s menetrendjükről is az alkalmazásban lehet tájékozódni.

Így tervezték meg az útvonalat

A járműveket azért a 105-ös, a 210-es és a 8E vonalon próbálják, mert szeretnék őket minden körülmény közt letesztelni. Itt ugyanis található normál városi szakasz, valamint hegyvidéki terep is. Emellett a sűrű beépítettségű belvárosi környezetben is lehet információkat szerezni a buszok tulajdonságairól.

Ennyit képesek haladni egy töltéssel

A cég közlése szerint az MAN 12e (szóló), illetve 18E (csuklós) járművekkel lehet találkozni a budapesti utcákon. Ezek a buszok akár 350 kilométert képesek haladni egy töltéssel, s amikor fékeznek, akkor az így nyert energiát visszatáplálják a rendszerbe.

Csak semmi károsanyag-kibocsátás!

A tisztán elektromos hajtású, alacsony padlós autóbuszok fővárosi tesztje a BKK és az ArrivaBus együttműködésének köszönhetően valósul meg. A járművek részletes műszaki specifikációja ide kattintva érhető el.

Fontos célkitűzés

A BKK egyúttal megjegyezte, hogy az elmúlt időszakban már korábban is teszteltek teljesen elektromos buszokat a fővárosban, mivel fontos célkitűzésnek tartják, hogy modern, környezetbarát járműveket használhassanak a fővárosi tömegközlekedésben.

Cél a karbonsemlegesség

Az Európai Bizottság által meghirdetett Zöld Megállapodás 2050-ig karbonsemleges Európai Uniót vízionál. A stratégiai célkitűzéseknek megfelelően a Budapesti Mobilitási Terv a buszágazatban a zéró emissziós járművek beszerzését preferálja.

Egyetértve az Európai Unióval

Vagyis a trolibuszokét és elektromos buszokét, így a fővárosi járműtesztre az EU célkitűzésével összhangban kerül sor – zárul a BKK tájékoztatása. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: ezt a buszt tesztelhetjük. Fotó: HUMDA.