Egy budapesti háziorvos és az asszisztense hamisoltási igazolást állítottak ki, az oltás tényleges beadása nélkül. Eljárás indult ellenük vesztegetés elfogadása miatt.

11 helyen akcióztak a rendőrök

Gyanújuk szerint egy budapesti háziorvos szakasszisztensével együttműködve valótlan tartalmú oltási igazolást állítottak ki, az oltás tényleges beadása nélkül. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tízezrekbe került

A gyanúsítottak a koronavírus elleni oltás felvétele miatt a rendelésen megjelent személyek számára – amennyiben az oltás felvételére nem tartottak igényt, azonban a védettségi igazolásra szükségük volt –, 15.000 és 30.000 forint közötti összegért állították ki az igazolást.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Fele-fele

A gyanúsítottak a jogosulatlan előnyként kapott összeget egymás között, egyenlő arányban elosztották – írja az ügyészség.

Így buktak le

A rendelésen két rendőr is megjelent, akik úgy kapták meg pénzért az asszisztens által kiállított oltási igazolást, hogy a háziorvos az oltóanyagot felszívta egy fecskendőbe, majd annak tartalmát „hadd fogyjon” kijelentést téve a mosdókagylóba ürítette.

Őrizetbe vették őket

Az ügyészség elrendelte a két egészségügyi dolgozó őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket korrupciós bűncselekmény miatt – amelyet a háziorvos tettesként, míg a szakasszisztens bűnsegédként követett el, majd indítványozta letartóztatásukat.

Ma dől el a sorsuk

A kényszerintézkedés elrendeléséről a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa ma dönt.

Mi is volt a rendőrök szerepe?

Az ügyben eddig négy személy gyanúsítotti kihallgatására került sor, azonban sem az egészségügyi dolgozók, sem pedig a két rendőr nem tett vallomást.

60 millió

A kutatások során a megvesztegetett egészségügyi dolgozóktól közel 60 millió forint korrupciós pénz foglaltak le, a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ez is érdekelhet

Oltási statisztika

Magyarországon a beoltottak száma 6 365 250, közülük 6 105 342-en a második, 3 693 859-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták – közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.