Hamarosan vége a téli vegetációnak, és újból rügyezni kezdenek a fák, virágba borul a kiskert, valamint elkezdenek növekedni az elültetett magok. Mindez azonban azt is jelenti, hogy a fű is növekedésnek indul, így gondoskodnia kell a megfelelő fűnyíró kiválasztásáról.

Ahhoz, hogy a legideálisabb gépezetet válassza, tisztában kell lennie pár olyan tényezővel, amely befolyásolhatja az Ön által kiválasztott gép milyenségét. A legfontosabb tényező pedig a telek nagysága és domborzati viszonya, hiszen meghatározza a fűnyíró teljesítményét, áramellátottságát és egyéb lényeges elemeit egyaránt.

Milyen fűnyírók léteznek?

A fűnyírás nem csak azért lényeges, mert segítségével áthatolható lesz a telke, de rendszeres használata által érheti el a fű sűrűségének növekedését, amely hosszú távon gyönyörű egybefüggő pázsitot fog eredményezni. Mindenekelőtt érdemes megismerkednie a fűnyíró típusaival. Mindegyik más és más előnyös tulajdonsággal rendelkezik, így szükséges felmérni azokat az Ön igényeihez illeszkedően.

A dobos fűnyíró, ahogyan azt a neve is tükrözi – egy emelt dobból áll, amelyben vannak a kések. Nagyon magas fű esetében és alkalmi kaszálásnál kifejezetten hasznos gépezet lehet, viszont nem alkalmas a gyep gyakori és precíz gondozására. 

Az alternáló fűnyíró kasza, amely mozgó pengékkel rendelkezik, így magas fű és nagyobb terület gondozására egyaránt ideális. Legnagyobb előnye, hogy nagy vágási szélességgel rendelkezik és jó a kaszálási minősége is. Ezzel szemben azonban nem alkalmas meredek domboldalak kaszálásához, sík terepen teljesít igazán. Valamint a gép után Önnek szükséges eltakarítani a lenyírt füvet.

Az orsós fűnyíró olyan mechanikus eszköz, amely képes a precíz és pontos vágásra. 

Végül a hazánkban leggyakrabban használt változat a rotációs fűnyíró, amely ideális megoldás családi házak, nyaralók és nagyobb telkek esetében is. Hatékonyságát annak köszönheti, hogy forgó késekkel rendelkezik a motormeghajtású tengelyen.

A fűnyíró meghajtásának típusai

Meghajtás tekintetében válogathat a benzinmotoros, az elektromos motoros vagy az akkumulátoros fűnyíró között. A benzinmotoros fűnyíró nagy teljesítményt képes elérni, így könnyen megküzd a magasabb fűvel és a nehezebb tereppel egyaránt. Mivel nem függ az áramellátástól, így nagyobb területeken is alkalmazható. Súlya és ára azonban magasabb, mint társai esetében.

Az elektromos motoros kivitel kisebb területeken lehet ideális, leginkább gyümölcsösökben alkalmazzák, ahol sok a fa és egyéb akadályok. Ára alacsonyabb, azonban a kábel miatt útja korlátozott. Teljesítménye sokkal alacsonyabb a benzinestől. Az akkumulátoros motor mozgása szabadabb és egyaránt könnyű manőverezni is, így ötvözi az imént említett típusokat. Azonban hatékonysága alacsonyabb, így kisebb területekhez ajánlatos használni.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének legolvasottabb regionális hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!