„Heresimogatásra kijelölt hely” táblát helyezett el a Magyar Kétfarkú Kutyapárt válaszul Lázár János minisztériumának felháborodására. A BudaPestkörnyéke.hu is arról, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium levelet írt a Budavári Önkormányzatnak, szerintük ugyanis a Várban található Hadik András lovasszobor bemutatása egyes idegenvezetők által sok esetben igen méltatlan módon zajlik.

Méltatlan a minisztérium szerint

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy érdekes posztot tett ki Facebook-oldalára a Budavári Önkormányzat: Lázár János minisztériumának levelét tették közkinccsé. A levél arról szól, hogy a Várban található Hadik András lovasszobor bemutatása egyes idegenvezetők tolmácsolásában sok esetben igen méltatlan módon zajlik. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Társadalmi igény a moderálás

„Ez a viselkedés joggal zavarja az itt élőket és bánthatja azokat, akik a huszár hadvezér iránt tiszteletet éreznek. A műemléki védelem alatt álló, a világörökség részét képező történelmi Várnegyed hangulatát megzavaró frivol viselkedés moderálása társadalmi igény” – áll Lázár János minisztériumának levelében.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Kérik a sértő gyakorlat megszüntetését

A szaktárca kéri a sértő gyakorlat megszüntetését, egy tábla felállítását.  Az első kerületi önkormányzat válaszlevelében felvázolta a lovasszoborhoz kapcsolódó hiedelem hátterét, és más híres szerencsehozó szobrokhoz kapcsolódó legendáriumokat is számba vettek. Azt is megállapították, hogy a Várban lakók nem jelezték nemtetszésüket a szobor simogatása miatt. De azt is beleírták, hogy felmászni a szoborhoz balesetveszélyes.

Régi hagyomány a simogatás

Az első releváns kommentből azonnal kiderül, hogy a lónak melyik testrésze hoz szerencsét az oda látogatók szerint. Az 1937-ben elkészült Hadik-szobor simogatása egyébként régi műegyetemi hagyomány a vizsgaidőszakban.

Megérkezett a Kutyapárt válasza

A napokban megérkezett a „válasz”: „Heresimogatásra kijelölt hely” táblát helyezett el a Magyar Kétfarkú Kutyapárt válaszul Lázár János minisztériumának felháborodására. „Lázár miniszter úrnak speciálba” – írták a Facebookon.

A szobor

Egy kis történelem

A 18. században élt Hadik András a Császári-Királyi Hadsereg jelentős hadvezére, híres huszártiszt, császári-királyi tábornagy volt, 1774 és 1790 között a Habsburg Birodalom első számú katonai vezetője – olvashatjuk a Wikipédián. Életútja jellemző példája annak, hogy milyen karrierlehetőségek nyíltak ebben a korszakban a császári hadseregben a magyar nemesek számára.

Filmet forgattak róla

2023-ban mutatták be Szikora János rendezésében Hadik címmel a hadvezér életét feldolgozó játékfilmet, melyben Trill Zsolt alakítja Hadikot. A film fogadtatása vegyes volt a közönség körében. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: tábla a lovasszobron. Fotók: Facebook/MKKP