Tavaly minden ötödik baba valamelyik budapesti magánkórházban született – derült ki egy friss kutatásból. Van, ahol csaknem egy millió forint a szülés, egy ikerterhesség esetén pedig akár több mint kétmillió forintot is elkérhetnek.

3500 baba született magánkórházban

A TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben című kiadványban jelent meg annak a kutatásnak az eredménye, amely azt vizsgálta, hogy hány gyermek látta meg a napvilágot magánkórházban. Tavaly minden ötödik baba egy budapesti magánszülészeten született, 2021-ben 46 százalékkal emelkedett a magánszülések száma. Az idei első félévben pedig már több mint kétezer csecsemő született magánkórházban, tavaly egész évben 3449 baba született magánklinikán – írja a napi.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Növekszik ez a szám

Azt írják, hogy a magánszülések száma évről évre növekszik, 2021-ben közel 4 százalékra emelkedett országosan, a fővárosban pedig majdnem 23 százalékot ért el. Volt olyan intézmény, ahol egy év alatt több mint 42 százalékkal több szülést végeztek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Mennyibe kerül egy magánszülés?

Négy budapesti központú és egy vidéki magánszülészet adatai szerint 875 ezer forinttól, 1,5 millió forintig terjed a szülés ára, ikerterhesség esetén ez a díjazás 2,2 millió forint is lehet – írja a portál.

Budapest a magánszülészetek fellegvára

A magánszüléseket tekintve öt magánklinika adatait összegezték, négy ezek közül budapesti központú: 3547 szülés történt országosan, ebből a fővárosban 3449 csecsemő látta meg a napvilágot 2021-ben.

Felmondtak a szülésznők

Mi is beszámoltunk róla, hogy októberben felmondott 10 szülésznő a Szent Imre Kórházban, miután megszüntették a szülésznőválasztást az intézményben. A kórházban korábban volt erre lehetőség, így sok olyan kismama is azt a kórházat választotta, aki területileg nem oda tartozott.

Facebook-on jelentették be

„A vajúdás és szülés kísérésének biztonsága érdekében a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét 2022. november 1-től megszüntetjük” – írja Facebook-oldalán a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórház. Az intézmény szerint erre azért volt szükség, mert nagyon megszaporodott az úgynevezett területen kívüli szülések száma.

Szolgálatban lévő szülésznők

A kórház azt írja: „a szabad szülésznőválasztást úgy tudjuk biztosítani, hogy a szolgálatban lévő szülésznők közül a kismama kiválasztja azt, akinek az együttműködését szeretné kérni a szülés alatt”.

Új kismamákat már nem fogadnak

„A jelenleg még gondozásunk alatt álló, területi ellátási kötelezettségünk alá nem eső kismamák gyermeküket intézményünkben hozhatják világra” – áll a közlemény végén.

Legnagyobb forgalmú szülészet

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban működik Budapest egyik legnagyobb forgalmú szülészeti osztálya. 2020 óta évente kétszer szülésfelkészítő eladássorozatot tartanak a kismamáknak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció