Tavaly minden ötödik baba valamelyik budapesti magánkórházban született – derült ki egy friss kutatásból. Van, ahol csaknem egy millió forint a szülés, egy ikerterhesség esetén pedig akár több mint kétmillió forintot is elkérhetnek.

3500 baba született magánkórházban

A TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben című kiadványban jelent meg annak a kutatásnak az eredménye, amely azt vizsgálta, hogy hány gyermek látta meg a napvilágot magánkórházban. Tavaly minden ötödik baba egy budapesti magánszülészeten született, 2021-ben 46 százalékkal emelkedett a magánszülések száma. Az idei első félévben pedig már több mint kétezer csecsemő született magánkórházban, tavaly egész évben 3449 baba született magánklinikán – írja a napi.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Növekszik ez a szám

Azt írják, hogy a magánszülések száma évről évre növekszik, 2021-ben közel 4 százalékra emelkedett országosan, a fővárosban pedig majdnem 23 százalékot ért el. Volt olyan intézmény, ahol egy év alatt több mint 42 százalékkal több szülést végeztek.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mennyibe kerül egy magánszülés?

Négy budapesti központú és egy vidéki magánszülészet adatai szerint 875 ezer forinttól, 1,5 millió forintig terjed a szülés ára, ikerterhesség esetén ez a díjazás 2,2 millió forint is lehet – írja a portál.

Budapest a magánszülészetek fellegvára

A magánszüléseket tekintve öt magánklinika adatait összegezték, négy ezek közül budapesti központú: 3547 szülés történt országosan, ebből a fővárosban 3449 csecsemő látta meg a napvilágot 2021-ben.

Felmondtak a szülésznők

Mi is beszámoltunk róla, hogy októberben felmondott 10 szülésznő a Szent Imre Kórházban, miután megszüntették a szülésznőválasztást az intézményben. A kórházban korábban volt erre lehetőség, így sok olyan kismama is azt a kórházat választotta, aki területileg nem oda tartozott.

Facebook-on jelentették be

„A vajúdás és szülés kísérésének biztonsága érdekében a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét 2022. november 1-től megszüntetjük” – írja Facebook-oldalán a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórház. Az intézmény szerint erre azért volt szükség, mert nagyon megszaporodott az úgynevezett területen kívüli szülések száma.

Szolgálatban lévő szülésznők

A kórház azt írja: „a szabad szülésznőválasztást úgy tudjuk biztosítani, hogy a szolgálatban lévő szülésznők közül a kismama kiválasztja azt, akinek az együttműködését szeretné kérni a szülés alatt”.

Új kismamákat már nem fogadnak

„A jelenleg még gondozásunk alatt álló, területi ellátási kötelezettségünk alá nem eső kismamák gyermeküket intézményünkben hozhatják világra” – áll a közlemény végén.

Legnagyobb forgalmú szülészet

A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban működik Budapest egyik legnagyobb forgalmú szülészeti osztálya. 2020 óta évente kétszer szülésfelkészítő eladássorozatot tartanak a kismamáknak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció