Az ismert filmrendező, Pesty László kirohanása után augusztus 20-án az érdi lelkipásztor olvasott be alaposan a NER-nek a városi ünnepségen. Fórizs Gyula előbb az igaz kereszténységet és a szeretetet – vagy annak hiányát – kérte számon az ország vezetőin, majd arról beszélt, hogy „vannak nagyurak, akik ránéznek valamire és már az övék is, legyen szó egy győri bányáról vagy egy balatonföldvári strand területéről.”

Hol az igaz kereszténység?

Vadászgépek dübörgése kísérte Érd önkormányzatának augusztus 20-i, a Földrajzi Múzeum kertjében tartott ünnepi rendezvényét, melyen a város országgyűlési képviselője, polgármestere és két lelkésze is beszédet tartott. Az addig visszafogott hangulatú ünnepségre „sistergő meteorként érkezett Fórizs Gyula baptista lelkipásztor”, fogalmazott az erdmost.hu. A lelkipásztor beszédében az igaz kereszténységet és a szeretetet – vagy annak hiányát – kérte számon az ország vezetőin. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiszolgáltatott az ország

Fórizs egy nyomasztó álmát idézte fel a hallgatóság előtt, majd az ország kiszolgáltatottságáról beszélt: mint mondta, vannak nagyurak, akik ránéznek valamire és már az övék is, legyen szó egy győri bányáról vagy egy balatonföldvári strand területéről.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Nem ártana neked egy tulajdonostárs”

Csak annyit mondanak a tulajdonosnak, hogy barátocskám, nem ártana neked egy tulajdonostárs. A négyéves unokám azt mondta, jobban szereti a Balatont, mint a jégkrémet. Mit mondjak neki? Azt, hogy Liza, a strandot, ahol tavaly jártunk, elvette valaki? – kérdezte Fórizs.

Szolgálni kell, nem uralni

„Nekünk szolgálnunk kell a népet és nem uralnunk, tegyük ezt akár a Parlamentben vagy egy város élén – figyelmeztetett Fórizs. Szent István is arra tanította fiát, Imre herceget, hogy ne csak rokonságához és a főemberekhez legyen kegyes, hanem mindenkihez, aki hozzá járul. Az ünnepi kenyeret felvéve Fórizs Gyula emlékeztetett: ezt is szét kell osztanunk, nem tarthatjuk meg magunknak, majd elmondta a Miatyánkot.

Pesty: nem erről volt szó!

„Bizonyos kegyelt nagyurak rámutatnak egy vállalkozásra, panzióra, villára, és azt mondják a tulajdonosnak, hogy barátocskám, nem ártana neked egy tulajdonostárs” – mondta Pesty László filmrendező és producer a Magyar Hangnak adott interjújában. „Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy 35 évvel ezelőtt, amikor a Fidesz megalakult, és 13 évvel ezelőtt, amikor a választók akaratából megkaptuk a hatalmat, nem erről volt szó. Pestiesen szólva: nem ez volt megdumálva!”

A Lölő-jelenség

Az egy héttel a Fidesz 1988-as alapítása után pártba lépett, fideszes Pesty mostanában azzal került be a hírekbe, hogy egyre több helyen kritizálta a kormány politikáját. Tusványoson azt mondta: a Lölő-jelenség Magyarországon az, hogy a kirakatban lopunk, csalunk, zsarolunk, hazudunk, kompromittálva egy történelmi eszmét. Ez szerinte förtelem. Ugyanakkor azt is mondta: „Fideszes voltam, fideszes vagyok, fideszes maradok, míg élek, épp ezért kötelességem akár konfliktusokat vállalva is kiállni a közösségemért” – emelte ki a Telex.

Nyugati elkötelezettség

Az érdi augusztus 20-i ünnepségen Csőzik László polgármester Magyarország nyugati elkötelezettségét hangsúlyozta ünnepi beszédében, közvetetten utalva az aktuálpolitikára. Mint mondta, mi sosem kompország, hanem híd voltunk, mely kezdetektől a Nyugathoz tartozott, annak értékrendjét vallotta. Ezt a hídállást, mely Szent István öröksége, feladni a haza elárulása lenne.

Modern város lett a nagy faluból

Érdről szólva Csőzik felidézte, hogy a 70-es évek óta Európa legnagyobb falujából mára megyei jogú várossá lett a település, ráadásul az évek múltával egyre fiatalabbak leszünk: az itt élők átlagéletkora 35 év. Egyre többen is leszünk, ez azonban komoly problémát is jelent, hiszen a város infrastruktúráját nem a közel 80 ezres lakosságszámhoz tervezték. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fórizs Gyula az érdi ünnepségen. Fotó: erdmost.hu.