A Budapesti Fejlesztési Központ igazgatója csütörtökön bejelentette, hogy a Kelenföldi és a Nyugati pályaudvar között a jövőben esetleg megépülő vasúti alagút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére írtak ki tendert. Ezzel úgy tűnik ejtették az eddig kommunikált Déli és Nyugati pályaudvar közötti alagutat – vagy mégsem, csak átnevezték.

A Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója, Vitézy Dávid és főnöke, Fürjes Balázs az elmúlt két évben arról beszéltek, hogy milyen jó lenne a Déli és a Nyugati pályaudvart egy vasúti alagúttal összekötni.

2018 novemberében írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy az akkor még létező Echo tévében Vitézy hosszasan sorolta az érveket a Déli és a Nyugati pályaudvar összekötése mellett.

Ehhez képest csütörtökön Vitézy Dávid a saját közösségi oldalán jelentette be, hogy a Budapesti Fejlesztési Központ arra írt ki tendert, hogy Kelenföld és a Nyugati közötti épüljön talán majd egyszer egy vasúti alagút.

Az ellentmondásra az Index is felfigyelt, nekik Vitézy Dávid azt mondta, hogy egy 2018-as kormányhatározat mindig is Kelenföld-Nyugati tengelyt írt, hiszen a Déli megszűnne a felszínen. Az alagút valószínűleg a Hegyalja úttól a Dózsa György útig tartana, de épp az a tanulmány dolga, hogy ezt konkrétan kijelölje.

A vezérigazgató ezzel arra utalhatott, hogy tulajdonképpen eddig is erről az alagútról beszéltek, csak nem Kelenföldi-Nyugatinak, hanem Déli-Nyugatinak nevezték.

2018-ban Vitézy Dávid azt mondta a vasúti alagút egy évtizedes beruházás lesz. Azóta eltelt csaknem másfél év, most ismét évtizedes tervekről beszélnek.

Csütörtökön Vitézy Dávid a közösségi oldalán egy hosszú bejegyzésben rendkívül sok általánosságot fogalmazott meg. Szerinte a vasút fejlesztése új lendületet adhat a fővárosnak és térségének: jobb közlekedést a növekvő népességű agglomeráció és a külvárosok számára. A fejlődést azonban ma egyszerre akadályozza a bevezető szakaszok leromlott állapota és kapacitáshiánya, valamint a fejpályaudvarok zsákutcája és túlterheltsége – írja, majd így folytatja:

Ahhoz, hogy több vonat tudjon az elővárosokból Budapestre közlekedni, a belső budapesti szakaszok kapacitásának bővítése szükséges. Ez vagy a fejpályaudvarok bővítésével vagy a Budapesten áthaladó vasúti szolgáltatások fejlesztésével érhető el. Ez utóbbi koncepció alátámasztásáról, költségeinek és társadalmi hasznainak részletes kidolgozásáról szól a most induló munka – írja a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője.

Vitézy Dávid arról is ír, hogy a Kormány már 2018-ban döntött arról, hogy a fővárosi vasúti rendszert új alapokra kell helyezni, és már ebben a döntésben is megjelent a föld alatti összekötés lehetősége Kelenföld állomás és a Nyugati pályaudvar között, a felszíni Déli pályaudvar megszüntetésével.

Ahhoz azonban, hogy egy ilyen, a város jövőjét akár egy évszázadra meghatározó fejlesztésről felelős döntést lehessen hozni, szükséges a műszaki, pénzügyi és környezeti alternatívák részletes elemzése – írja Vitézy Dávid.

Az alagút megvalósítása összetettsége és költségigénye miatt évtizedes távlatú cél, azonban az egymásra épülő, koherens logikájú beavatkozások sorozatával már rövidebb időtávon is elérhető, hogy a vasút új szolgáltatási minőséget képviseljen Budapesten – áll a Budapesti fejlesztési Központ igazgatójának bejegyzésében.

Budapest Jolly Jockere: Vitézy Dávid a főpolgármesternek és a kormánynak is jó, de ki ő valójában?

Vitézy ismételt reflektorfénybe kerülése azért is érdekes, mert…a cikkünket ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Nyugati pályaudvar – Forrás: BFK/Nyitrai Dávid