Védettséget igazoló okiratot vezet be Magyarország – többek közt erről is beszélt Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A miniszter egy kérdésre válaszolva bejelentette, hogy több mint 10 ezer forintba kerül egy kínai oltás, jelenleg ez a legdrágább vakcina a piacon.

Védettséget igazoló okmány

„Védettséget igazoló okmányt vezet be Magyarország” – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Ez az okmány a második oltás beadásának időpontját rögzíti majd. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Felgyógyultak is kapnak okmányt

A felgyógyultak is kapnak majd ilyen okmányt, az ő esetükben a kórházból történt elbocsátás napja lesz a dokumentumban. Arról még nem döntöttek, hogy ez milyen jogosultsággal jár majd. Azok is kapnak majd ilyen okmányt, akik rendelkeznek olyan papírral, ami az antitestet igazolja szervezetükben. Esetükben négy hónapig lesz érvényes ez a dokumentum.

Lehet oltást választani, de…

Lehet oltást választani, de csak akkor, ha előáll az a helyzet, hogy több oltóanyag áll rendelkezésre. Jelenleg az a helyzet, hogyha valaki nem fogadja el az oltóponton vagy a háziorvosnál rendelkezésre álló oltást, akkor várnia kell – mondta a miniszter.

Április végére mindenkit beolthatnak

Gulyás Gergely elmondta már több mint 2 millióan regisztráltak az oltásra, és ennyi embert optimista forgatókönyv szerint be lehet oltani március végére. “Április vége lehet a legkorábbi időpont, amikorra mindenkit beolthatunk, de ez egy optimista forgatókönyv”.

Több mint 10 ezer forintba kerül a kínai vakcina

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kínai vakcina lényegesen drágább az oroszhoz képest. Tízezer forint felett van a kínai vakcina ára, „de ez nem szempont, mert még ma is több tucatnyian halnak meg”. Ide kapcsolódik: Kiszivárgott mennyibe kerül egy koronavírus-vakcina, gondolj erre, ha majd 40 ezerért kínálják neked

Vakcinák árlistája

Nemrég írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy mennyibe kerülnek a piacon elérhető vakcinák, ebből az derül ki, hogy a kínai messze a legdrágább.

Koronavírus-vakcina árlista

Orbán Viktor a kínait választja

A miniszterelnök pár hete a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy ő a kínai vakcinában bízik, és azt várja meg. „Ezt a vírust a kínaiak ismerik a legrégebb óta, és emiatt ezt a vakcinát választom”  – mondta Orbán Viktor.

Kormánytagok oltása

Miután beoltották a 60 évnél idősebbeket, ezután következnek a kormánytagok, kivéve azok, akik már a saját korosztályi kategóriájukban már megkapták a vakcinát – mondta egy kérdésre válaszolva a miniszter.

Oltóközpontok

Ha nagyobb mennyiségű vakcina áll rendelkezésre, akkor a teljes egészségügyi intézményrendszert fel fogják használni, napi szinten több mint félmillió embert be tudnak majd oltani – mondta kérdésre Gulyás. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a stadionokban kialakítanak-e oltóközpontokat.

 A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció