Megszűnik az ingyenes parkolás a 8. kerület lakosainak Józsefvárosban. A képviselő-testület megszavazta azt is, a kerületen belül zónásítják a parkolási díjakat.

Megszűnik az ingyenes parkolás

Döntött a józsefvárosi képviselő-testület arról, hogy 2023-tól megszűnik a lakók ingyenes parkolása. A lakossági parkolási engedélyek korábban 100 százalékos önkormányzati támogatásban részesültek: ez a kedvezmény most lakásonként az első autó esetén 80 százalékára, a második autó esetén 50 százalékra csökkenhet.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Helyi parkolási engedélyek

A megújult fővárosi parkolási zónákhoz alkalmazkodva Józsefvárosban a lakossági parkolási engedélyeket a kerületben lévő “A”, “B” és “C” zónák alapján határozzák meg.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Zónásítják a díjakat

Aki az „A” zónában lakik, az évente lakásonként az első autóra 30.000 Ft-ot, a „B” zónában 24.000 Ft-ot, a „C” zónában 18.000 Ft-ot fizet. Az eddigi lakosonként helyett, ezután lakásonként 2 darab autóra kérhető lakossági parkolási engedély. Második autóra tehát a lakossági parkolás zónától függően 75.000, 60.000, illetve 45.000 forint lesz az éves parkolás.

Ingyenes parkolás

Orvos által kiadott igazolás benyújtásával 100%-os kedvezményt igényelhetnek a tartós betegségben szenvedő vagy rendszeresen járóbeteg-szakellátást igénybe vevő lakosok, illetve a kerületbe gépjárművel érkezők az ilyen ellátásokat igénylő kerületi lakosok szállítása érdekében.

Nagycsaládosok

A nagycsaládosok az első autójukra 90%-os, a második autóra 75%-os kedvezményt igényelhetnek. A kerületi nyugdíjasok az első gépjárműre 90%-ot kérelmezhetnek. Azok, akik ezen kategória egyikébe sem tartoznak, de szociálisan rászorulnak, továbbra is fordulhatnak az önkormányzathoz különböző rendkívüli települési támogatások kérelmezéséért.

Lekutatta az önkormányzat

2021-ben a TÁRKI a Józsefvárosi Önkormányzat megbízásából reprezentatív kutatást végzett a kerületben, amelyben a parkolási problémákra adott megoldási javaslatokat is értékelhették a józsefvárosiak. A leginkább támogatott megoldás az “összetett parkolási rendszer, ami figyelembe veszi a különböző parkolási igényeket” (72%). A konkrét tervek közül azt, hogy “a parkolási engedély nem lenne érvényes automatikusan a háztartás második autójára” a válaszadók 53% támogatta, a leginkább támogatott terv pedig a helyi lakosok számára jelenleg elérhető ingyenes parkolás méltányos áron való kiváltása volt (61%).

1,5 milliárd forint

A 8. kerület éves szinten eddig 1,5 milliárd forinttal támogatta a közterületi parkolást. A kerület azt várja az új szabályozástól, hogy növekszik mind a helyben lakók, mind az itt dolgozók számára rendelkezésre álló szabad helyek száma, csökken a károsanyag kibocsátás, jobb lesz az életminőség, és ami talán a legfontosabb, hogy több korábban elérhetetlen közterület felszabadul hasznosításra, illetve a gyalogos és alternatív közlekedési módok számára.

Lakossági parkolási rendszer

Az ülésen az alpolgármester azt is bejelentette, hogy Józsefvárosban is lesznek „puszi és pá” parkolók, illetve a 8. kerület is rövidesen bevezeti a kizárólagos lakossági parkolási rendszerét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet

Mától jelentősen átalakul a parkolási rendszer Budapesten, vigyázz, hol állsz meg, mert sokba kerülhet, ha nem figyelsz

Kiemelt kép: parkoló autók Budapesten – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu