Vége a több éves várakozásnak: csütörtökön megnyitja kapuit a felújított, Corvin Palace-ra keresztelt Corvin áruház. Az első magyar bevásárlóközpont hosszú ideig bádoglemez mögé volt szorítva, ez azonban már a múlté. Október 19-étől eredeti pompájában láthatják majd a vásárlók és az arra járók a fővárosi Blaha Lujza téren.

Visszatér az élelmiszerüzlet is

Az eddigi hírek alapján a már megnyitott könyvesbolt, bankfiók és patika mellett visszatér a korábbi élelmiszerüzlet, lesz benne továbbá drogéria, lakberendezési üzlet, fehérneműbolt, étterem, kávézó, tejbár, közösségi iroda és művészeti galéria. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Az első mozgólépcső

Az épület először 1926. március 25-én nyitotta meg kapuit és a kor legmodernebb nagyáruháza volt Magyarországon. Messze földön híres szezonális vásárokat tartottak itt óriási kedvezményekkel. 1931-ben a Corvin áruházban üzemelték be az ország első mozgólépcsőjét is.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Átadták a homlokzatot

A BudaPestkörnyéke.hu júniusban írt arról, hogy átadták a Corvin áruház homlokzatát. Az épületbe bemenni még nem lehetett, ugyanis a belsejében javában dolgoztak. Sokaknak a jól ismert boltok, szolgáltatók, a Corvintető vagy a MÜSZI révén lehet ismerős a hely, de az áruház múltja jóval régebbre nyúlik vissza. Közel száz éve, 1926-ban épült ugyanis, és a főváros legrégebbi nagyáruháza, egyben az ország első plázája. Egy alapvetően új kereskedelmi formát hozott Budapestre, mondta el az eseményen Erő Zoltán, Budapest főépítésze.

Első mozgólépcső

Az áruház gazdag kínálatán és impozáns kirakatain kívül többek között arról is nevezetes volt, hogy az országban elsőként itt üzemelt mozgólépcső 1931-től. A történelem sajnos nem kímélte, a második világháborúban jelentős károkat szenvedett, és csak 1948-ban, már államosítva nyitott újra.

Megsérült

A ’60-as években az Országos Áruházi Vállalat üzemeltetésébe került, és mivel az 1956-os forradalomban komolyan megsérült, a helyreállítás helyett 1967-ben rákerült a jellegzetes alumíniumborítás, aminek rögzítése nem kímélte a homlokzatot. Habár eredetileg ideiglenes megoldásnak szánták, a „doboz” végül évtizedekig ott maradt.

Nagy volt a csodálkozás

2018 tavaszán lekerült az épületről az alumínium burkolat. A darabkáit a homlokzat leleplezésekor osztogatták a jelenlévőknek, így akinek jutott, magával vihetett egy kézzel fogható részletet az épület történetéből. A beruházást a Corvin Áruház Ingatlanfejlesztő Kft. jegyzi.

Sokat csúszott

Habár az első elképzelések szerint már 2019-ben átadták volna a megújult áruházat, ezt a céldátumot jócskán túllépték – mint korábban mondták, azért, mert maga a tervezés és a kivitelezés is bonyolultabb volt a vártnál.

Lesz panorámaterasz is

A belső átalakítások során szempont volt, hogy ne csak üzlethelyiségek, hanem közösségi funkció, irodák is helyet kapjanak az épületben, több mint 16 ezer négyzetméteren. A tetőszinten egy panorámateraszt alakítottak ki.

Közös örökségünk

„Már sokan próbálták téves koncepcióval tönkretenni a teret és a Corvin Áruház épületét, de ők sem vetik el tőlünk az örömet, hogy megünnepeljük a tér és az egykori Áruház megújulását. A Blaha Lujza tér kulturális tradíciója közös örökségünk, ezért is örömteli ez a nap, amikor lelepleztük az egykori áruház, a Corvin Palace homlokzatát. Remélem ti is rácsodálkoztok majd, hogy milyen szépek az épület eredeti motívumai” – írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook oldalán a júniusi esemény kapcsán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: megújul a Corvin áruház. Fotó: epiteszforum.hu