Betiltaná a tűzijátékok használatán lakott területen Schmuck Erzsébet. A Pest megye egyik ellenzéki képviselőjelöltje már be is nyújtotta a törvénymódosítást. Javaslata szerint nem lenne kivételezés a  szilveszteri tűzijátékkal sem.

Módosítaná a tűzijátékok használatát

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvényt módosítaná, mert nem tartja elégségesnek a tűzijáték használatát szabályozó jelenlegi kormányrendeletet. Szerinte a kérdést, társadalmi jelentősége, az ütköző érdekek miatt, törvényben kell szabályozni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jelentősen korlátozná a tűzijátékozást

Pest megye 9. számú választókerületének összellenzéki képviselőjelöltje javaslata szerint a módosítás nem tiltaná be teljesen, de jelentősen korlátozza a magánszemélyeknek a tűzijáték felhasználását.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Kitiltaná a belterületről a tűzijátékot

A közterületi használatra vonatkozó tilalom alól nem lenne kivétel a szilveszter sem, és a pirotechnikus által felügyelt rendezvényi használat kivételével minden település belterületéről kitiltja a tűzijátékot. Schmuck Erzsébet azt javasolja, aki ilyet szeretne használni, az lakott területen kívül, magáningatlanon teheti meg.

Több ok miatt szigorítana

A képviselő szerint meg kell szüntetni a szilveszteri tűzijátékozás jelenlegi gyakorlatát. A szigorítást balesetvédelmi, tűzvédelmi, környezet- és természetvédelmi, csend- és állatvédelmi szempontok alapján is indokoltnak tartja. Indoklása szerint a nagy többség jelenleg sem használ ilyen pirotechnikai eszközöket, viszont mindenkit megillet az egészséges környezethez való jog.

Állatvédelemi szempont

Ugyanez mondható el állatvédelmi szempontból is, hiszen minden, az utcán durrogtató honfitársunkra több olyan ember jut, aki ezalatt háziállatait igyekszik sikertelenül megnyugtatni, továbbá a hanghatás óriási megterhelést jelent a vadon élő állatokra is.

Környezetszennyező

A tűzijáték nem elhanyagolható lég- és talajszennyezést is okoz. A tűzijátékozás miatt jelentősen megnő a levegő finompor és egyéb vegyi anyag (kén, nitrogén-oxid) szennyezettsége. A szennyezett levegő ingerli a légutakat, ami különösen a kisgyerekeket, az időseket és a krónikus betegségekben, főleg a tüdő és a szív- és érrendszer betegségeiben szenvedőket érinti – írta törvényjavaslat indoklásában az LMP társelnöke.

Idén engedélyezték a tűzijátékozást

Idén szilveszterkor egyébként teljes mértékben szabadon lehetett értékesíteni és felhasználni pirotechnikai eszközöket. Tavaly a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezés részeként, a kormány döntése nyomán elmaradt az év végi szezon. 

A polgármester ezt kérte

„Ne a durrogtatások visszhangjától legyen hangos a szilveszter éjjele Leányfalun” – többek közt ezt kérte szilveszter előtt a helyiektől a település polgármestere. Adorján András bejegyzésében arról írt, hogy az állatokat és a családokat is nagyon zavarják a pirotechnikai eszközök használata. 

A hegyoldalon még nagyobb a hangzavar

Leányfalu polgármestere azt írta, hogy szilveszter éjjelén pedig már-már riasztó méreteket ölt a tűzijátékok használata a településen.  A robbanások hangjai visszaverődve a hegyoldalakról még erősebben hallatszódnak.

Költsék díszítésre

Adorján András azt javasolta a helyieknek, hogy tűzijátékra szánt pénzből inkább díszítsék fel házaikat, hogy arra közlekedők megcsodálhassák a település gyönyörű épületeit. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Schmuck Erzsébet – Forrás: BPK montázs