Balog Zoltán a kegyelmi botrány közepette, március 9-én a budapesti Ráday Ház dísztermében rendezett gyülekezeti lelkész-főgondnoki konferencián közel négyszáz ember előtt beszélt arról, hogy ő hogyan látja a Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit igazságügyi miniszter lemondásához vezető eseményeket.

Zárt körű konferencia

A Dunamelléki Református Egyházkerület rendezett egy gyülekezeti lelkész-főgondnoki konferenciát március 9-én Budapesten, ahol közel négyszáz lelkipásztor és főgondnok gyűlt össze. A találkozón Balog Zoltán azután szólalt fel, amikor már lemondott a zsinati elnökségről, de a püspöki székét megtartotta, és turnéra indult az egyházmegyék felkeresésére a helyzet rendezése érdekében.

Más ügyben is eljárhatott

A zárt körben elmondott beszéd leirata hosszabb ideje kering református körökben, a szöveget a 444.hu is megszerezte. Ebből az derül ki, hogy nem csak a bicskei gyermekotthon vezetőhelyettese, K. Endre ügyében járt el kegyelemért, hanem más esetben is próbálkozhatott. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Politikusoktól kapott jelzést

Novák Katalin mentora ezen a rendezvényen beszélt egy olyan esetről is, amikor politikusok jelezték neki egy személy problémáját, és azon gondolkozott, hogyan lehetne elrendezni a helyzetet, hogy az ne legyen törvénytelen. 

Pályázati elszámolás miatt került bajba

„Amikor lelkipásztor társammal megkaptam a jelzést azoktól, akiket jól ismertem a politikából, a közéletből, hogy ezt az embert a rendőrök fogják elvinni, mert a pályázati elszámolás nem úgy sikerült, s volt egy álmatlan éjszakám, másnap reggel bementem a püspöki hivatalba, és mondtam a helyettesemnek, hogy baj van, most mit csináljak?” -tette fel a kérdést magának Balog Zoltán.

Kit kellene felhívni?

„Végig azon gondolkoztam, hogy most kit kellene felhívni, hogy kéne elrendezni úgy, hogy ne legyen törvénytelen; de azért van valami mozgástér, hogy visszafizessék, másképp csináljuk, adunk hozzá, csak hogy megmentsük azt az embert – mondom, hogy most mit csináljunk?”

Kegyelmet kell kérni

A K. Endre kegyelmi ügyében játszott szerepéről a leirat szerint a püspök azt mondta: „ha valaki úgy gondolja, hogy valaki egy konkrét ügyben, amiért valaki súlyosan megbűnhődött, méltatlan büntetést kapott, egyébként is nem úgy bűnös ember, ahogyan kimondta a bíróság – még ha ezzel ítéletet nem is kérdőjelezünk meg –, akkor az a dolga, hogy kegyelmet kérjen, ha erre van lehetősége. Hányszor tettem ezt meg az elmúlt 20-25 évben! Hogy kegyelmet kértem, segítséget kértem, megértést kértem, támogatást kértem, elnézést kértem, és mindig újra igyekeztem” – mondta a református egyház lelkészei előtt Balog Zoltán.

Többen kérték meg rá, hogy intézkedjen

„Emlékszem, amikor először kaptam egy ilyen üzenetet valakitől – régi szolgatársam és lelki testvérem –, hogy te vagy a mi Józsefünk ott a fáraó udvarában, hát intézkedj, csináld, mondjad, kérjed! És amikor lelkipásztorként kértem, akkor – talán kevésbé figyeltetek erre – együtt, lelkipásztor társakkal (együtt) kértem, akiknek a nevét soha nem fogom kiadni, mert nem akarom, meg iskolaigazgatóval, meg tanárokkal, meg szülőkkel, meg diákokkal, akik kiálltak egy 40 éves pedagógus pálya mellett…” – mondta K. Endre ügyéről.

„Csak” aláírtak

Aztán rátér arra, ki mindenki felelős még rajta kívül a botrányért, amibe a körtársasági elnök és Varga Judit is belebukott. Pedig ők „csak” aláírták a pedofil igazgató bűnsegédjének kegyelmi kérvényét, nem lobbiztak érte, mint Balog Zoltán. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Balog Zoltán – Forrás: Facebook