A közbeszerzési eljárás lezárult, a nyertes cég nettó 18,8, bruttó 26,75 milliárd forintért újítja fel a hidat. Az ütemterv szerint a munkálatok 2021 február végén kezdődnek, és 2023 őszére fejeződnek be, a főpolgármester szerint kényelmetlenséget fog okozni, de megéri.

Magyarország egyik fontos szimbóluma

„Harminckét évvel a legutóbbi felújítás után, kilenc év tétlenséget követően a Lánchíd újjászületésének folyamata újabb szakaszába lépett. A közbeszerzési eljárás lezárult, a nyertes cég nettó 18,8 milliárd forintért újítja fel Budapest és Magyarország egyik legfontosabb kulturális örökségét és szimbólumát” – írta Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ennyire rozsdás a Lánchíd

Fotó: BPK

Két végleges ajánlat

A két végleges ajánlatot benyújtó szereplő, az A-Híd Zrt. és a Strabag minden szükséges igazolást beadott, így ajánlataik érvényessé nyilvánítását, a szerződés teljesítésére való alkalmasságuk megállapítását, valamint az A-Híd Zrt. nyertessé nyilvánítását javasolta a Bíráló Bizottság, amelyet a BKK Igazgatósága a hétfői ülésén elfogadott.

26,75 milliárd forint

A híd felújítása bruttó 26,75 milliárd forintból valósulhat meg. A bruttó ár a nyertes nettó ajánlati ár mellett az ilyenkor kötelező 10 százalékos tartalékkeretet, a jogszabályok által előírt műszaki ellenőri, valamint egyéb költségeket is tartalmazza, például a hatósági és szakértő díjakat, valamint az ÁFÁ-t. IDE KAPCSOLÓDIK: Az állatkerti oroszlánok stadionba költöztetése és mesebeli varázslók is szóba kerültek Tüttő Kata és Fürjes Balázs elképesztő vitájában

Most már nagyon kellene a kormánytól beígért 6 milliárd

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa 2020. október 15-ei ülésén megerősítette, hogy támogatja a 6 Mrd Ft támogatási keretösszeg Széchenyi lánchídra való felhasználását, egyúttal felkérte a Kormányt azon intézkedések megtételére, amelyek biztosítják a fővárosi források felhasználását követő támogatás kifizetését a kivitelező vállalkozói szerződés utolsó szakaszának teljesítéséhez.

Akkor is lesz felújítás, ha a kormány nem ad pénzt

A munkálatok elkezdése tehát a kormány tavaly februárban tett ígéretének betartásától függ, azonban a Fővárosi Önkormányzat elkötelezett a híd felújításában, ezért mai döntésével abban az esetben is biztosítja a felújításhoz szükséges teljes fedezetet, ha a támogatási szerződés aláírása elhúzódna – írta a BKK a szerkesztőségünknek megküldött közleményében.

Február végén indul a munka

A szerződéskötésre az eredményhirdetést követően legkorábban 2021. január végén kerülhet sor. Ennek megfelelően a munkaterület átadása, vagyis a felújítási munkálatok elkezdése 2021. február végén, míg a műszaki átadás-átvételi eljárás, a munkálatok befejezése 2023 őszére történhet meg.

18 hónapig nem lehet rajta átmenni

A felújítás során a híd 18 hónapig a forgalom elől teljesen elzárt munkaterület lesz, a nyertes ajánlattevő által elkészített és a mérnök részéről munkakezdés előtt jóváhagyott ütemterv alapján.

Lesznek kényelmetlenségek

A főpolgármester szerint a híd mintegy másfél éves lezárása kétségtelenül okoz majd kényelmetlenséget a közlekedésben, de igyekeznek ezt pontos és rendszeres információkkal és átgondolt közlekedésszervezéssel enyhíteni. „Bízom benne, hogy a budapestiek egyetértenek abban, hogy a Lánchíd megújulása megéri ezeket a kényelmetlenségeket.” – fogalmazott a főpolgármester, majd így folytatta:

150. születésnap

„Egy dolog persze még hiányzik: hogy a kormány tartsa az egy évvel ezelőtt tett ígéretét, és odaadja végre a megígért 6 milliárd forintot a felújításra. Persze, ha rajtuk múlna, megint húzódna, halasztódna az ügy, ahogy az elmúlt két ciklusban. Márpedig a híd felújításáról a kormányzati megszorítások és a kormányzati szószegés ellenére sem mondhatunk le. Ezért a Főváros biztosítja a munkálatok elkezdéséhez szükséges fedezetet. Azon dolgozunk, hogy Budapest a 150. születésnapját igazán szép közös ajándékkal köszönthesse: a megújult Lánchíddal.” – írta Budapest főpolgármestere.

Régen épült, 32 éve nem volt felújítva

A Lánchíd építését gróf Széchenyi István kezdeményezte és finanszírozását báró Sina György szervezte, a legnagyobb adományt is ő adta a klasszicista stílusban tervezett híd megépítésére. A munkálatok 1839-ben kezdődtek, a kész hidat 1849. november 20-án avatták fel.

A Reformkorban is sokba került

A híd megépítésének teljes költsége az előmunkálatokkal, a budai oldalon lévő kincstári épületek megváltásával, Pestnek és Budának kifizetett kárpótlással együtt 575 millió aranyforintot tett ki, ebből maga a híd 4,4 millióba került.

Utoljára a nyolcvanas években újították fel

A II. világháború végén a visszavonuló német hadsereg, maga mögött felrobbantotta a Lánchidat. Az újjáépített, némileg kiszélesített hidat első felavatásának 100. évfordulóján nyitották ismét meg. Legutóbb 1986–1988-ban újították fel. A pilonok boltívein lévő régi Kádár-címereket a Szent Koronával kiegészített Kossuth-címerekre 1996-ban cserélték vissza. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Lánchíd – Fotó: BPK