A máig félelmetes 2021-es tűzeset után úgy tűnik, végre megoldódhat a Szentendrén leégett Spar-szupermarket ügye. A városvezetés elképzelései szerint 2024 karácsonyára készülhet el az új áruház.

A látvány borzolja a kedélyeket

A HÉV-állomás és környékének fejlesztése lassan évtizedekre visszamenően foglalkoztatja Szentendre mindenkori vezetőit és a lakosságot is. Számos elképzelés született, voltak felvillanó lehetőségek, melyek aztán elhaltak. A Spar épülete 2021. április 7-én égett le az állomásnál, romjainak látványa a mai napig borzolja a kedélyeket.

Megtalálták az utat

A város vezetése megtalálta az utat, amelyen elindíthatja a városrész megújulását. Miután –sajnos – a kormány felé nem voltak sikeresek a megkeresések, és a HÉV-állomás fejlesztésének állami megkezdése is elmaradt, a szentendrei vezetés igyekezett saját megoldást keresni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Pályázatot írtak ki

Lényegében az önkormányzati tulajdonú ingatlanok újragondolása történt meg: a település tulajdonában lévő földterületre, beruházás céljából pályázatot írtak ki.

Megújulás a Spar segítségével

Az első tender sikertelen volt, a második körben a Spar Magyarország Kft. adott be érvényes pályázatot. Jelenleg a szerződések szövegezése zajlik, a márciusi testületi ülésen tárgyal róla a grémium. A tervek szerint a HÉV-állomás környéke két ütemben újul meg a Sparral való együttműködés során.

Májusig várnak az engedélyekre

Kisajátítás útján a murvás parkoló csücskénél lévő sárga épület is átkerül a városhoz a MÁV-HÉV-től, amit el fognak bontani. A fejlesztési elképzelések ily módon a 11-es úttól egészen az új társasházakig tartanak majd. Májusig szeretné a Spar az érvényes építési engedélyt megkapni. Ennek feltétele, hogy a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal „plázabizottsága” zöld utat adjon a beruházásnak. A leégett áruház maradványainak elbontása is a „plázabizottság” döntése után kezdődhet meg. (Az ország összes kereskedelmi egységének építéséről ez a hivatal határoz.)

2024 karácsonyára elkészülhet

Fülöp Zsolt polgármester egyeztetett a témában Lázár János építési- és beruházási miniszterrel is, elmondva, hogy ez az áruház nem egy új kereskedelmi egység lenne, hanem a régi, a tűzeset miatt megüresedett funkció visszaállítása. A terv szerint 2024 karácsonyára készülhet el az új Spar, mely a jelenlegi murvás parkoló területén épül fel.

Lakossági egyeztetések is történtek

Az Ábrányi Emil városvédő, városszépítő és városfejlesztő program alapvetéseit szem előtt tartva, hosszas lakossági egyeztetés előzte meg a pályázat kiírását, mely során igyekeztek az igényeket, elvárásokat összegyűjteni. A felek elkötelezettek a projekt megvalósításában, amely az elmúlt évek legnagyobb városi fejlesztése lehet Szentendrén – olvashattuk a Pilis-Dunakanyari Hírmondóban.

Szörnyű tűzeset Szentendrén

Elsőként számoltunk be arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy leégett a szentendrei HÉV végállomásnál a Spar. Április 7-én, szerda délután öt óra körül érkezett a riasztás a tűzoltóságra, hogy ég a szupermarket. Azonnal 10 tűzoltóautó érkezett a helyszínre, de a lángok olyan gyorsan terjedtek, hogy végül 80 tűzoltó tudta csak megfékezni a lángokat. Veszélyben voltak a közeli üzletek és a MOL-benzinkút is.

Félelmetes volt

„Óriási lángokkal égett az épület, félelmetes volt látni, hogy milyen gyorsan terjed a tűz, de azt is jó volt látni, hogy milyen sok hivatásos és önkéntes tűzoltó, a katasztrófavédelem munkatársai milyen tökéletes szervezettségben, gyorsan és szakszerűen dolgoznak” – mondta akkor Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak.

Megjelentek a patkányok

A tűzeset utáni hetekben a romok közt maradt ételmaradékokra rákaptak a patkányok. Az egyik szentendrei Facebook-csoportban arról írtak, hogy „A leégett Sparnál még nem volt a biztosító, hogy felmérje a károkat, így a helyszínt még nem lehet eltakarítani. A tűz során felrobbantak ételkonzervek, hűtőládák, melyek tartalma rendkívül népszerű kajáldává vált a patkányok körében, is. 25-30 cm-es kövér patkányok futkároznak a környéken” – írta egy hozzászóló. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a szentendrei SPAR-tűz. Fotó: archív