A KRESZ felülvizsgálatával a sofőröket érintő alkoholfogyasztási szabályokat is megvizsgálja a Lázár János által vezetett közlekedési minisztérium. Hosszú hetek teltek el, hogy a Belügyminisztérium is reagáljon a felvetésekre.

Csak egy kicsit…

Ahogy írtunk róla, a zéró tolerancia 2008-as bevezetése óta szinte évről évre felvetődik az Európában a legszigorúbbak közé tartozó szabályozás megváltoztatása. Az utóbbi években leginkább a borászok sürgetik, hogy a jogalkotó engedélyezze az autóvezetést a kis mennyiségű alkoholt elfogyasztók számára. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Marad minden a megszokott

A Belügyminisztérium válaszolt az LMP írásbeli kérdéseire az alkoholfogyasztással kapcsolatos zéró tolerancia kapcsán – ez derült ki az RTL Híradó riportjából. A tárca megerősítette, hogy fenntartanák az alkoholfogyasztással kapcsolatos zéró toleranciát.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ez most a szabály

A zéró tolerancia szabályozása szerint, ha egy ittas autóvezető esetében a véralkoholszint nem éri el a 0,50 gramm/liter koncentrációt, illetve 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt, akkor szabálysértésről beszélünk, ha meghaladja, az bűncselekmény.

Elég egy sör, és..

Egy átlagos – nagyjából 80 kilós – férfi esetében két pohár, 5–6 százalék alkoholtartalmú sör idéz elő 0,5 ezrelékes véralkoholszintet közvetlenül az elfogyasztást követően, ami – testsúlytól függően – három–hat óra múlva ürül ki a szervezetből.

Így volt régen a szabály

A 2008 előtti szabályozás 0,8 ezrelékes véralkoholszintig megengedő volt, azóta viszont a rendőr nem mérlegelhet, az ittas sofőrtől a helyszínen el kell venni a jogosítványát, azt, hogy mennyi időre, a későbbi vizsgálat dönti el.

Nagy vita a kormányban

A kormányzaton belül is felvetődött az ittas vezetés szabályozásának újragondolása, ám a témához eltérően viszonyul a közlekedési és a belügyi tárca. A Belügyminisztérium hírlapi kacsának nevezte azt a felvetést, hogy a kormány foglalkozott volna a kérdéssel, addig Lázár János minisztériuma megerősítette, hogy áttekintik az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozást – írja a 24.hu.

Általános vizsgálat

A közlekedési tárca a hazai közlekedési kultúra, a közlekedési szabálykövetés növelését fontosnak tartja, ennek jegyében megkezdődött a közlekedési magatartást befolyásoló szabályok általános vizsgálata. A nemzetközi gyakorlat és szabályozás megismerése érdekében készülő felmérés érinti – a többi között – az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozási gyakorlatok összegyűjtését is – írták.

Ezt mondták korábban

2020-ban Pintért írásban kérdezték a parlamentben a témával kapcsolatban, a belügyi tárca államtitkára válaszolt helyette, azzal: a szakmai szervezetek minden évben javasolják a jelenlegi szabályozási szigor enyhítését, de az – tekintettel az emberek véleményére – „nem támogatott”. Hozzátette: a kormány nemzeti érdeknek tekinti a közlekedési balesetek számának csökkentését, és e célt és az európai uniós ajánlásokat figyelembe véve fogalmazza meg közlekedéspolitikáját.

A borászok akarják

Bock József és Varga Zoltán borász a 2023. márciusi Borkonferencián – melyet Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nyitott meg – a szabályozás enyhítését kérte nyugat-európai és amerikai mintára. A Vinoport szakportál összefoglalója szerint a borkultúra védelmével, a „jótékony élettani hatású borfogyasztás” támogatásával, illetve a csökkenő fogyasztás ellensúlyozásával érveltek.

Durván csökkent az ittas balesetek száma

Magyarországon az elmúlt években jelentősen csökkent az ittas járművezetők által okozott balesetek száma. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint amíg 2008-ban, a zéró tolerancia bevezetésekor még 2177 ittas vezető okozott balesetet, addig tavaly már csak 1192. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció