Egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei és két budapesti kórházat is felvett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a végrehajtási eljárás alatt álló adózók listájára. A múlt héten egy műtéti eszközöket szállító cég inkasszózta az egyik kórház számláját. A beszállítók egyre nehezebb helyzetben vannak, miközben a kórházak adósságállománya egyre nő.

Inkasszóval emelték le a tartozást

Inkasszóval kellett beszednie a NAV-nak a Jászberényi Szent Erzsébet kórház csaknem 57 millió forintos köztehertartozását – írja a Népszava. A lap úgy értesült, az összeg leemelése az intézmény számlájáról okozott némi problémát az érintett időszakban a kórház egyéb, napi fizetési kötelezettségeinek teljesítésében. A portál által megkérdezett szakértő bizarrnak vélte, hogy az állami fenntartású intézmény tartozásának behajtására az állam indítson végrehajtást. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Két fővárosi kórház is érintett

A jászberényi kórház története viszont nem egyedi, ugyanis további két fővárosi kórház is, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelő Intézet, illetve a Károlyi Sándor Kórház is megtalálható a NAV-nál, a végrehajtási eljárás alatt álló adózók listájában.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Az OKFŐ cáfol

Az ügyben az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint „hazánkban nincsen fizetésképtelen állami fenntartású kórház. Kórházaink gazdasági működése stabil, köszönhetően a kormányzati beavatkozásoknak” – írták a Népszava kérdésére.

Tetemes a tartozás

Mi is többször beszámoltunk arról, hogy március végén az egészségügyi intézmények tartozása, beleértve az alapítványi formában működő egyetemieket és az egyháziakat is, már csaknem 110 milliárd forint volt. Ráadásul 2023-ban átlagosan havonta 3,7 milliárd forinttal nőtt ez az adósság, 2024-ben viszont már havi 20 milliárddal.

Inkasszózták a kórház számláját

A napokban derült ki, hogy inkasszózta egy műtéti anyagokat szállító cég az egyik kórház számláját, mert az egészségügyi intézmény régóta nem tudta törleszteni az adósságát. Az elmúlt 30 évben ilyesmire nem volt példa. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint a cégeknek elfogyott a türelmük, olyan sokkal tartoznak nekik a kórházak. 

Nem a beszállítók kapták a pénzt

Tavaly év végén ugyan volt egy adósságrendezés, ami például az orvostechnikai beszállítóknak nem kedvezett. „A kiegyenlítés sorrendjét úgy határozta meg az állam, hogy elsődlegesen a saját érdekkörébe tartozó cégek, közmű szolgáltatók, és büntetés-végrehajtás kapta meg a lejárt követelésállomány egy részét” –mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. 

Fogytán a türelmük

A beszállítók viszont kimaradtak az adósságrendezésből – magyarázza Rásky László, aki azt mondta: tudják, hogy a kórházak nem kapják meg a gyógyításhoz szükséges összegeket, de a cégeknek fogytán van a türelmük. Ezért inkasszózta egy műtéti anyagokat szállító cég az egyik kórház számláját.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI