Hatalmas felhőszakadás zúdult hétfő reggel Budapestre és környékére. A legtöbb településen jelentős problémákat okozott a hirtelen jött sok eső. Halásztelken, Budakeszin, Nagytétényben, Diósdon sokan még az utcára sem tudnak kimenni, Gödöllő és a főváros egyes részein is kritikus a helyzet.

Riasztás van érvényben

Érden 50-nél, Budatétényben 80 mm-nél is több eső zúdult le pár óra alatt. A felhőszakadás veszélye miatt cikkünk megjelenésekor sokfelé még mindig másodfokú riasztás van érvényben az országban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta, a nap folyamán további másodfokú riasztásokat adhatnak ki Budapestre és az agglomerációra.

50 liter víz 1 négyzetméteren

Az elsődleges veszélyforrás a felhőszakadás, rövid idő alatt ugyanis 25-30 milliméternyi, helyenként akár 80 millimétert meghaladó csapadék, vagyis 80 liter esővíz is hullhat egy négyzetméterre. Emellett néhol jégesőre, viharos széllökésre is készülni kell. Rövid idő alatt mintegy ötven helyszínre riasztották a katasztrófavédelem egységeit.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Drámai a helyzet Halásztelek egyes utcáiban

A heves esőzések az agglomeráció több településén is gondokat okoztak, különösen ott, ahol nincs, vagy nem megfelelő a csapadékvíz elvezetés. Ilyen például Halásztelken a Vásárhelyi Pál utca, ahol az emberek gumicsizma nélkül ki sem tudnak lépni a házból.

Elöntött halászteleki utca

Forrás: Facebook

Dühítő a helyzet

Az egyik helyi csoportban egy érintett lakó ezt írja: „Köszönjük szépen, hogy az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy az utca vízelvezetése megoldott legyen. Végtelenül dühítő a helyzet, évek óta várjuk a semmit.” – fogalmazott egy elkeseredett lakó.

Szigetszentmiklóson is gondok vannak

Szigetszentmiklós polgármestere, Nagy János arról ír a közösségi oldalán, hogy őket is elérte a nagy vihar. Lakihegyen a legnagyobb a kár, ott a Katasztrófavédelem munkatársai folyamatosan dolgoznak a kárelhárításon. A környéken Halásztelket érintette a legjobban a hajnali esőzés. Aki Budapestre készül, vegye figyelmbe, hogy több kerület víz alá került, ezáltal nagyobb a torlódás is – írta a polgármester.

Elöntött garázsok, alagsorok Lakihegyen

Árvíz az épülő Lidl áruháznál

Budakeszin is súlyos helyzet alakult ki az épülő Lidl szupermarket környékén. A városvezetés azonban gyorsan lépett, még el sem állt az eső, máris közleményt juttattak el a BudaPestkörnyéke.hu szerkesztőségébe.

Sáros áradat Budakeszin

Forrás: Facebook

Folyamatban van a megoldás

Mint írják: „A hivatal műszaki osztálya jelezte a problémát a kivitelezőnek, aki időközben a hét eleji munkakezdéssel már megkezdte a felgyülemlett csapadékvíz elvezetését az úttestről a Kert utca alsó szakaszánál és a Makkosi úton. Mint az közismert, a csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése folyamatban van, a Makkosi úti szakasz megépítése következik, és épp az a célja a teljes beruházásnak, hogy megoldja a hasonló helyzeteket, és így a jövőben ne okozzon ilyen méretű problémákat a nagyobb, a mostanihoz hasonló extrém mennyiségben lehulló csapadék. Az érinett lakosok türelmét köszöni a hivatal” – írta portálunknak Sükösd Levente a Budakeszi Polgármesteri Hivatal kommunikációs tanácsadója.

Elárasztott átjáró

Gödöllőn, a máriabesnyői aluljárón legfeljebb tehaerutóval vagy strapabíró terepjáróval lehetett áthaladni, másoknak nagyot kellett kerülni.

Járhatatlan aluljáró Gödöllőn

Vízeső a belvárosban

A heves eső a belvárost sem kerülte el. Arról ma reggel már írtunk, hogy a tegnap átadott Nyugati pályaudvaron milyen problémák voltak, az alábbi videón az látszik, hogy a Deák téren valóságos vízeső hömpölygött le az aluljáró lépcsőjén.

Ömlik a víz a lépcsőn

Ezen senki sem csodálkozik

A Dózsa György úti felüljáró alatt rendszeresen összegyűlik a csapadékvíz, évtizedek óta nem sikerült ezt egyik városvezetőnek sem megoldania.

Tó a Dózsa György úton

Víz alatt a belváros

Kiemelt kép: Elöntött utca Halászteleken – Forrás: Facebook – Köszönjük a felvételek készítőinek, hogy képeikkel segítik mások hiteles tájékoztatását.