A gyermek nyelőcsöve és gyomra is súlyosan károsodott. A kisfiú hónapokon át tartó kezelésre szorult az esetet követően.

Az eset körülményeiről

Tavaly szeptemberben tévedésből víz helyett hangyasavat adtak egy egyéves kisfiúnak. Hónapokon át ápolásra szorult a gyermek, de az orvosok erőfeszítéseinek hála rendbe jött. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A lánya víznek hitte

A nagypapa lánya felkapta a földről a palackot, és mivel azt hitte, abban víz van, meg is itatta vele a gyermeket. A kisfiú persze rögtön sírt, azonnal mentőt hívtak hozzá.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Bevitték a kórházba a gyermeket

A mentő a kisfiút a Nyíregyházán található Jósa András Oktatókórházba szállította. A kisgyermek éppen a nagyszüleinél időzött, ahol a földön volt egy átlátszó műanyag palack. Azt a nagypapa helyezte oda, abban viszont hangyasavat tárolt.

Súlyos sérüléseket szenvedett a kisfiú

Az egy éves gyermek a nyelőcsövében és a gyomrában is marásos jellegű sérüléseket szenvedett. Körülbelül 10-12 hét leforgása alatt teljes mértékben meggyógyították őt. Ezt Borsodi-Buss Emese, a vármegyei főügyészség helyettes szóvivője árulta el a Tények számára.

Ezt mondta a nagypapa

Egy ismerősétől kapta a hangyasavat a nagypapa, mondta. Célja az volt vele, hogy javítsa a csirkék étvágyát. Állítólag az ismerőse figyelmeztette, nagyon erős, maró hatású folyadékról van szó, ezért gondoskodjon arról, hogy a palack legyen elzárva a családtagjai elől.

Súlyosabb következményekkel is járhatott volna az eset

Belegondolni is szörnyű, mi történhetett volna, ha nem kap időben észbe a család. Ilyen mennyiségben és töménységben a hangyasav nagyon veszélyes, rendkívül súlyos marásos tüneteket tud okozni, mondta el Megyesi Sándor igazságügyi szakértő a TV2 számára. Nagyon higított állapotban, kis mennyiségben nem okozott volna problémát a folyadék.

A megelőzés a legjobb védekezés

A hangyasavat és más hasonló maró hatású folyadékokat nem szabad üdítős palackban tárolni, hanem a célnak megfelelő vegyszeres, zárt üvegben. A palackra feltétlenül fel kell írni azt, hogy veszélyes anyag van benne, és nem szabad elfogyasztani, hívta fel a figyelmet az igazságügyi szakértő.

A nagypapával szemben büntetőeljárás indult

Eljárás indult a palack tulajdonosával, a nagypapával szemben. Az ügyészség azonban az eljárást egy évre felfüggesztette. Ha ez idő alatt nem követ el vétséget, akkor meg fog szűnni vele szemben az eljárás.

A TV2 riportja az esetről

Nem kell bíróság elé állnia a nagypapának

Egyelőre tehát nem kell a nagypapának bíróság előtt felelnie azért, amit tett. Ennek azonban az a feltétele, hogy a következő egy évben tanúsítson jogkövető magatartást. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: archív