Már nem érvényes a pályázat! – ezt emelte ki Csernus László fideszes újbudai önkkormányzati képviselő pénteki posztjában. A XI. kerületi képviselők a Tétényi úti üzletközpont eladásáról szavaztak. Az ügy túlmutat a kerület határain. Van, aki már a fővárosi telekmutyi csődjéről értekezett.

A szocializmusban még modern volt

Péntek délelőtt licitálhatott az Etele Városközpont értékesítésre kijelölt ingatlanára az a 7 pályázó, aki azt gondolta, érdemes megvenni az Etele út, Tétényi út kereszteződésénél lévő, 12 ezer négyzetméternyi fővárosi, plusz 2000 négyzetméteres kerületi tulajdonban (Burger King) lévő területet. Itt működik a Vahot utcai piac is, valamint a még a szocializmusban épült, mára már nem túl jó állapotban lévő épületegyüttes.

Civilnek mondják magukat

Helyi civil szervezetek, és az Újbudán ellenzékben lévő fideszesek mindent megtesznek a döntő többségében fővárosi tulajdonú telkek eladása ellen. Nyílt levelet is fogalmaztak. Lényeg, hogy a Városháza-ügyre felhúzott koncepciót ide is kiterjesztve korrupcióról beszéltek.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Testületi ülésen

Újbuda önkormányzata péntek reggeli rendkívüli képviselő-testületi ülésén vitatta meg a nagy feszültséget kiváltó ügyet, s úgy tűnik, az ott felszólaló érintettek érvei sikeresen puhították fel a XI. kerület vezetésének eddigi eladást célzó merev álláspontját – írja az Index. Mindenesetre a kerület vezetése szerint nem egy szimpla árverseny van ebben a történetben, hanem be kellett adni egy koncepciót is, hogy mit szeretne oda építeni a beruházó.

A szavazási trükk

Egy fura szavazás

A pénteki rendkívüli ülésen az történt, hogy leszavaztak egy amúgy fideszes előterjesztést. Ez úgy szólt, hogy “Újbuda Önkormányzata úgy határozott, hogy egyetért a Kelenföldi Városközpont megjelölésű, fejlesztési ingatlan értékesítésével, és továbbra is érvényesnek tekinti a Budapest Főváros vagyonkezelő Központ Zrt. által kiírt, kétfordulós pályázatát.” A baloldali vezetés tartózkodott a voksolásnál, a fideszesek ellene szavaztak, és ezt ők győzelemnek élik meg, hiszen, ha nem szavazták meg, akkor ez nincs is, magyarán érvénytelen.

Lefagyás vagy inkább politikai csapda

A Pesti Srácok egyenesen úgy fogalmazott: “a manőver bevált, a baloldali frakciók megzavarodtak és tartózkodtak a szavazásnál, míg maga a beterjesztő és pártja is leszavazta azt”.

Politikai kiszorítósdi

A helyi Fidesz most úgy látja, hogy nem a főváros vezetői lehetnek az ügy nagy vesztesei, hanem László Imre DK-s polgármester, Orosz Anna alpolgármester, momentumos országgyűlési képviselőjelölt, illetve Tóth Endre momentumos országgyűlési képviselőjelölt. Őket ugyanis a 10 ezer aláírást összegyűjtő és feljelentést kilátásba helyező Kelenföldi Városközpont Megmentése Mozgalom még a pénteki szavazás előtt nyílt levélben is, és közvetlenül is felkérte határozati javaslataik és a rendőrségi feljelentésük támogatására. Ezt ők nem tették meg.

A fideszesek persze támogatják a civileket

Németh Zsolt, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, és a 18. körzet (XXII. kerület és XI. kerület Albertfalva, Kelenföld, Kelenvölgy részei) fideszes országgyűlési képviselőjelöltje, és Simicskó István a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, aki a 2-es körzet (XI. kerület további területei) országgyűlési képviselőjelöltje viszont beállt az ügy mögé és politikailag is támogatták a mozgalom törekvéseit.

Majd januárban döntenek

Mindezeket látva tényleg érzékelhető a I. kerületi vezetők óvatos kihátrálása az ügyből. A momentumos Orosz Anna például arról beszélt, hogy “képviselőtestület korább döntése a pályázat kiírásáról, de nem a terület eladásáról szól”. Szintén az ő, a KÉSZ-re vonatkozó javaslata alapján a terület kisebb mértékben lenne beépíthető a rendezés után.

Pénz az mondjuk nincs

Orosz Annával kapcsolatban árnyalja a képet, hogy a Pesti Srácok arról ír, a momentumos politikus elismerte: se a fővárosnak, se nekik nincs pénzük, ezért az önkormányzati ingatlanvagyon területén kell megvizsgálniuk a lehetőségeket.

A poszt

Lassítsanak!

Mindenesetre a képviselők azzal bízták meg László Imre polgármestert, hogy a főpolgármesterrel folytatott tárgyalásai során érje el, hogy amíg az Etele Városközpontra is irányadó KÉSZ (építési szabályzat) módosítási folyamata le nem zárul, addig ne kerülhessen újra napirendre az ingatlan értékesítésének ügye.

A helyszín

Ez inkább a 2022-es választásról szól, mint a helyiekről

A kérdés már csak az, hogy miképpen keverednek a dologba budafok-tétényi képviselők, Németh Zsolt, Molnár Gyula és Tóth Endre. Világos, hogy itt politikai harc folyik, hiszen a két választókerület határán lévő üzletközpont a 2-es választókerületben és nem a 18-asban fekszik, ahová az említett képviselők is tartoznak. Ez persze nem jelenti azt, hogy az Etele út túloldaláról ne járnának át az emberek a Vahot utcai piacra. De ez bevásárlási, nem politikai kérdés. Attól persze még az embereknek elegük lehet a Budapesten egyre gyakoribb és meghökkentő telekügyletekből.

Címlapfotó: piaconline.hu