Főleg a kutyafuttatók környékét szórják meg ismeretlenek patkányméreggel, az önkormányzatok igyekeznek felvenni a kesztyűt, és küzdenek a törvénysértők ellen.

A kutyások jelezték

Józsefvárosban az önkormányzat jelezte, a kerületben patkánymérget találtak a kutyások a futtatók környékén, több helyről is jelezték, hogy mérgezett, csavarokkal teli élelmet találtak. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Azonnal összeszedik

Ahonnan jelzést kaptak, az önkormányzati cég munkatársai azonnal kimentek és összeszedték a csalétkeket – írta meg a Blikk. A lap is arra figyelmeztet minden kisállattartót, hogy fokozottan figyeljen mindenki a kutyájára.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Súlyos büntetést von maga után

Az önkormányzat felhívta a figyelmet, hogy az állatok mérgezése súlyos bűncselekménynek minősül, az állatok védelme érdekében elfogadott törvény kimondja: „ha az állatkínzást méreg alkalmazásával, vagy az állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozva követik el, a büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.”

A készülést is büntetik

Sőt: már maga az is két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha valaki ilyen bűncselekmény elkövetésére készül a vonatkozó törvények szerint.

A Ferencvárosban is

A bulvárlap hozzáteszi, hogy a Ferencvárosban is több helyen találtak patkánymérget, ott a kerület közparkjainak fenntartásával foglalkozó cég munkatársai szedik össze az anyagot, ha bejelentés érkezik.

A dunakeszi eset

Februárban számolt be a BudapestKörnyéke.hu arról, hogy megmérgeztek egy kutyát Dunakeszin, de történtek kutyamérgezések a Margitszigeten is.

Figyelmeztetett a károsult gazdi

„Figyeljetek a kutyusokra, ha tehetitek, szereljetek fel kültéri kamerát, ha a kutyus kertben él. Nagy mennyiségű méreg esetén – mint a mi esetünkben is –, vagy ha sokáig rejtve maradnak a tünetek, sajnos nem sokat lehet tenni” – tanácsolja a helyi kutyatulajdonosoknak a gyászoló gazdi.

Mik okoznak leggyakrabban mérgezést?

A gépkocsik hűtővizéhez kevert fagyálló folyadék, az etilén-glikol súlyosan mérgező, életveszélyes vegyszer mind a kutyák, a macskák, mind az ember számára. Elfogyasztása után viszonylag gyorsan visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodás, toxikózis és később veseelégtelenség, veseleállás következik be. Talán az egyik legveszélyesebb ilyen szer, tekintettel arra, hogy íze édes. Az állat nem tagadja meg felvételét. Tünetei kezdetben dülöngélés, koordinálatlan mozgás, részegséghez hasonló állapot. Később esetleg hányás, elfekvés, görcsök, idegrendszeri tünetek, végül néhány napon belül elhullás.

Patkányméreg

A rágcsálók irtására gyakran kihelyezett granulátumok hatóanyaga legtöbbször valamilyen kumarinszármazék, ami a véralvadás zavarát okozza. A szervezetben folyamatosan, normál körülmények között is keletkező kisebb-nagyobb vérér-sérülések okozzák a folyamatos, lassú, de akár végzetes vérfogyottságot, anémiát. Ha a kutya patkánymérget eszik, bágyadtság, köhögés, véres bélsár jellemzi az állatot.

Csigaméreg

Kertekben a meztelen csigák kártételének megakadályozására szoktak kihelyezni olyan granulátumot, amelynek hatóanyaga a metaldehid. Súlyosan mérgező idegméreg, elhullást okozó szer. Ellenszere nincs. Egyetlen védekezési lehetőség a mielőbbi hánytatás, továbbá támogató infúziós kezelés, görcsoldók adása. A tünetek súlyossága függ a felvett mennyiségtől. Sajnos viszonylag gyorsan, súlyos görcsrohamok, idegrendszeri tünetek mellett történik meg az elhullás még a rendelőbe érkezés előtt. A görcsök miatt néha extrém magas testhőmérséklet emelkedés is bekövetkezik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció