A következő években a munkahelyek 14 százaléka megszűnhet, 32 százaléka pedig jelentősen átalakulhat a digitalizációval, technológiai fejlődéssel az OECD friss előrejelzése szerint. Ez a változás sok munkahelyet érinthet az agglomerációban is.

Számos, már ma is munkaerőhiánnyal küzdő ágazatban akár középtávon a jelenleginél is kevesebb munkavállalóra lehet szükség, az előrejelzések szerint az automatizáció komplett ágazatokban válthatja ki az élőmunkát.

A várakozások szerint a technológiai fejlődés komolyan veszélyezteti a takarítókat és a kisegítőket, az összeszerelő üzemek szalagmunkásainak állását, a mezőgazdasági és élelmiszeripari alkalmazottak munkaköreit, a robotok konkurenciát jelenthetnek a gépkezelőknek, a bányászoknak, az építőipari munkásoknak – írja a Magyarnemzet.hu.

A szakemberek szerint nélkülözhetetlen lesz a jövőben a menedzserek, a tanárok, a jogászok, a kis- és középvezetők, a vezérigazgatók, a tudósok, a mérnökök és az informatikusok tudása, de a közigazgatásban, az adminisztrációban sem váltják fel tömegesen a robotok az élőmunkát.

Már az agglomerációban vannak a robotok

Ahogy azt korábban itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon is megírtuk, saját fejlesztésű robot tesztelését kezdte meg a budapesti reptéren a reptéri szolgáltatásokat és védelmet ellátó Airport Security Zrt. Várhatóan egyre több takarítónőre nem lesz szükség, ha a robotok valóban beindulnak.

Már most fel kell készülni

A technológiai forradalom már tart, ám a robotok által leginkább veszélyeztetett munkakörökben dolgozóknak sem kell egyelőre aggódniuk, mivel a folyamat nem máról holnapra megy végbe, akár évek, évtizedek is kellenek az új berendezések hadrendbe állításához. A szakemberek abban egyetértenek: már most fel kell készülni a munkaerőpiac teljes átalakulására.

A kormányoknak már most el kell kezdeniük a felkészülést a digitalizáció, a technológiai fejlődés, valamint a robotizáció hatásaira, mivel a robbanás­szerű fejlődés drasztikusan átalakítja a munkaerőpiacot – derül ki a 36 tagállamot tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss előrejelzéséből.

Itt a megoldás

A szervezet szerint ezért egyre inkább elkerülhetetlen az élethosszon át tartó tanulás, a felnőttképzés modernizálása, a szociális védelem erősítése, valamint a dolgozói kompetenciák folyamatos növelése.

A munkahelyek 14 százaléka szűnhet meg a digitalizáció hatására, s az állások 32 százalékánál kell gyökeres változásokkal szembesülni. Várhatóan csökken a részmunkaidőben, szezonálisan foglalkoztatottak aránya, ellenben felértékelődnek a teljes munkaidős pozíciók.

Végleg kiszorulnak a munkaerőpiacról

Egyre több munkahelyet vesznek át tehát a robotok. Gondoljunk csak az Auchanban működő takarító kocsikra, amelyek már most is egy sofőrrel sok száz takarító néni munkáját végzik el. Nemsokára ezek sofőr nélkül fognak közlekedni és a takarító nénik végleg kiszorulnak a munkaerőpiacról. De ugyanez vár a jegypénztárosokra, hiszen jönnek a BKK és MÁV automaták, de az ügyfélszolgálatokon dolgozóknak is javasoljuk, hogy hívják fel a Telekom ügyfélszolgálatát, ahol már most egy robottal fognak beszélni, megérti, amit mondunk és elintézi az ügyeinket. Ezek a gépek egyre olcsóbbak lesznek, így hamarosan az önkormányzatokhoz és szinte mindenhová megérkezhetnek, kizárólag tanulással lehet ellenük védekezni.

Kiemelt kép: illusztráció