Csütörtök estig a legtöbb, akár öt millimétert is meghaladó, ónos csapadékra a Dunakanyar, valamint Nógrád és a Mátra térségében lehet számítani – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szentendre polgármestere arról tájékoztatta a lakosságot, hogy 14 és 15 óra között ónos esőre lehet számítani a településen, a lefagyott útszakaszokat nehéz időben észlelni, és a frissen lehullott hó is eltakarhatja az eljegesedett útburkolatot.

Csapadék mindenhol

A közlemény szerint csütörtökön délnyugat felől egyre több felé várható csapadék, az ország nagyobb részén esőre lehet számítani. Az ország északkeleti harmadán kezdetben havazás a jellemző, ami délután, este délnyugat felől egyre nagyobb területen fagyott esőbe, ónos esőbe, végül esőbe válthat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

5-15 centis friss hó

Legtovább az északi, északkeleti határ közelében tarthat ki a havazás, az Északi-középhegység, Észak-Szabolcs, valamint a Dunakanyar térségében általában 5-15 centiméter friss hó hullhat, de lokálisan akár 15 centiméternél több is összegyűlhet. A főváros térségében is kialakulhat kora délutánig több centiméteres hótakaró.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Vastag jégpáncél alakulhat ki

A délutáni óráktól a fővárosban főleg a budai hegyekben, majd a Dunakanyar és az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen tartós ónos váltja fel a havazást, így vastag jégpáncél alakulhat ki. Estig a legtöbb, akár öt milliméternél is több ónos csapadékra a Dunakanyar, valamint Nógrád és a Mátra térségében lehet számítani.

Esély a piros riasztásra

Felhívták a figyelmet arra, hogy a halmazállapot-váltás határa, a várható csapadékfajták területi kiterjedése és mennyisége nehezen előrejelezhető, az időjárási helyzet függvényében ónos esőre piros riasztás is kiadhatnak.

Oda kell figyelni

A meteorológiai szolgálat a tartós, többórás ónos eső veszélye miatt csütörtökre Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adott ki. Gyenge ónos eső miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém, Zala vármegyék területén.

Helyzet Szentendrén

„A legfrissebb előrejelzés szerint Szentendrén 14 és 15 óra körül várható ónos esőzés! Bár a Szentendrei Járásban elsőfokúra mérséklődött a riasztás, mégis a város domborzati viszonyaiból adódóan arra kérem Önöket, hogy fokozott óvatossággal, lassan közlekedjenek! A lefagyott útszakaszokat nehéz időben észlelni, és a frissen lehullott hó is eltakarhatja az eljegesedett útburkolatot” – írta Facebook-bejegyzésében Fülöp Zsolt.

Folyamatosan dolgoznak

Szentendre polgármestere hozzátette: a hóesés idején a hókotrók, sószórók a város legforgalmasabb útjain dolgoznak, sorra haladva a kevésbé forgalmas utak felé. A buszmegállók, járdák síkosságmentesítését folyamatosan végzik a Városi Szolgáltató Nonprofit ZRT. munkatársai. Ugyanitt képeket is közzétettek a havas Szentendréről. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hóhelyzet Szentendrén

Hóhelyzet Szentendrén

Kiemelt kép: hóhelyzet és ónos eső Szentendrén. Fotó: Facebook/Fülöp Zsolt polgármester