A Facebookon olvasható a Színház-és Filmművészeti Egyetem Doktori Tanácsának közleménye, melyben azt írják, kirekesztő beszédmódja miatt Vidnyánszky Attila nemcsak a kuratórium, hanem bármiféle nemzeti és/vagy oktatási intézmény vezetésére alkalmatlan.

Közleményükben Vidnyánszkynak arra a kijelentésére utalnak, mely az ATV Egyenes beszéd cmű műsorában hangzott el hétfő este – írta meg a 24.hu.

Karsai Györgynek (színháztörténész, az SZFE oktatója – a szerk.) én nem fogom tudni soha elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlan arra, hogy befogadja, amit gondolok. […] Egy másfajta gondolkodási móddal közelíteném meg a képzést, és még csak azt sem mondom, hogy a többieknek ezt át kell venni – mondta Vidnyánszky.

A Doktori Tanács szerint a Nemzeti Színház igazgatója  olyan szavakkal illette a Doktori Iskola vezetőjét, amelyek a nemzetből és a keresztény kultúrkörből való kitaszítással egyenértékűek.

“Karsai György egyetemi tanár a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetője. Minden akadémiai struktúrában ez a legmagasabb szakmai-tudományos poszt, melyre több évtizedes (akár művészi, akár tudományos) alkotó munkával, mérhető és dokumentált nemzetközi elismertséggel, jelentős akkreditációs súllyal válik választhatóvá egy oktató. […]  

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanáraként nemcsak generációkat tanított az antik drámákon keresztül a színházi gondolkodás alapjaira, de színművészhallgatók százait vezette be a rhétorika, tehát a felépített, tudatos szerkezetekben, logikusan fogalmazó választékos beszéd művészetébe” – írják, majd közleményüket úgy fejezik be, hogy „Karsai György professzor a Doktori Iskola választott vezetője, s tanári tevékenysége, minden pedagógiai eredménye mellett, a Színház- és Filmművészeti Egyetem akkreditációs biztonságát jelenti”.

“Amennyiben az őt posztjára helyező kulturális kormányzat és a kuratórium tagjai nem határolódnak el e fogalmazásmódtól, maguk is cinkossá válnak a megengedhetetlen kirekesztésben.”

Kiemelt kép: Vidnyánszky Attila