Bárdos András sem tanít már a Színház – és Filmművészeti Egyetemen. Az egykori híradós kedd este Facebook oldalán közölte a hírt. Eddig számos oktatató mondott fel, mert nem fogadják el, hogy Vidnyánszky Attilát nevezték ki az intézményt működtető alapítvány élére.

„Kedves Barátok, Ismerősök! Már nem dolgozom a Színművészeti Egyetemen. 25 év. Köszönöm az Egyetemnek, köszönöm a növendékeknek!” – ezzel a rövid bejegyzéssel tudatta Bárdos András, hogy nem tartozik már a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói közé.

Az egykori híradós nem írt arról, hogy ő mondott-e fel vagy mennie kellett az intézményből. Felesége, Máté Krisztina is a SZFE oktatója, de egyenlőre nem lehet tudni, hogy ő marad-e.

Bárdos András 1995 óta tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 1995–1999 óraadó, 1999–2003 között tanársegéd, majd 2004–2007 között adjunktus, 2007-től docens és osztályvezető tanár, 2008 óta az SZFE rektorhelyettese volt.  2003-ban szerezte meg a doktori fokozatát. a Műsorvezetés a gyakorlatban. Fejezetek egy kezdő rádiósoknak és televíziósoknak szóló kézikönyvből – factual műsorok vezetéséhez című mesteri pályamunkájával, melyet a feleségével, Máté Krisztinával közösen írt. Szakterülete a film- és videoművészet, kutatási témái: a magyar nyelv a médiában – új magyar médianyelv, a valóság képi megjelenítése a faktuális médiában és az elektronikus kommunikáció.

Bárdos András az RTL klub műsorvezetője volt, majd feleségével a TV2 Tények című műsorát vezette 6 évig. Később a Story tv híradójának műsorvezetője volt.

Hétfőn éjszaka foglalták el az egyetemet a diákok

Ahogy korábban a BudaPestkörnyeke.hu is megírta, hétfőn lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem teljes vezetése, mivel nem értenek egyet Vidnyánszky Attila kinevezésével. Az egyetem hallgatói és dolgozóinak egy része ugyanis mindezt politikai beavatkozásként értékelte. Hétfő este tüntetést szerveztek az épületnél.

Kedd reggelre pedig a hallgatók elbarikádozták a bejáratot a 8. kerületi, Vas utcai épületnél. Az előcsarnokban sátrak állnak, sokan ott töltötték az éjszakát, s láthatóan hosszabb tartózkodásra rendezkedtek be.

Alföldi Róbert is támogatja a diákokat

Alföldi Róbert is támogatja a megmozdulást. A művész a Facebook-oldalán biztosította erről az SZFE diákjait. „Teljes szolidaritásomról szeretném biztosítani fiatal kollégáimat! Ha bármi kell, szóljatok!… kaja, víz, takaró…. bármi. Nagyon sajnálom, hogy nem maradt más eszközötök, de büszke vagyok rátok, és arra is, hogy én is ezen az egyetemen tanulhattam. Hajrá Barátaim!” – olvasható a friss bejegyzésében.

Enyedi Ildikó nyílt levélben búcsúzik diákjaitól

Enyedi Ildikó rendező is beadta felmondását. Kedden drámai levélben búcsúzik diákjaitól. „Elsősorban nektek tartozom magyarázattal. Szerettem volna folytatni veletek mesterszakon a kezdeteknél felépített, öt éves ívet. Sok örömmel tevezgettük osztályvezető társammal, Gigor Attilával, mi férjen majd bele abba a két évbe. Ezt a mesterszakos osztályt már nem áll módomban elindítani.

Nem tudom, mit tennék, ha első vagy másodévesek lennétek – valószínűleg lehajtanám a fejem és maradnék, amíg végeztek. De nem biztos, hogy menne – az ember az egész személyes hitelességével tanít. Mindenesetre, tisztelem és megértem minden kollégámat, aki, hátrasorolva az önérzetét, marad a diákjaival.”

A rendező azt írja, hogy egy ideje már érett benne a döntés, „de újabb és újabb haladékot adtam, bolond módon reméltem, hogy a józan ész és az egyetemi hagyományok tisztelete mégis nyom a latba és megmarad az egyetemi autonómia, ami nem véletlenül záloga több száz éve a szabad tudományos és művészi alkotásnak, fejlődésnek”.

Kiemelt kép: Bárdos András és Máté Krisztina