“Már nem vagyok tagja a Nemzeti Színháznak. Vidnyánszky Attila valóban nem hosszabbította meg a szerződésem” – mondta Udvaros Dorottya a Magyar Hangnak adott interjújában. A Nemzet Színésze 2002 óta volt a Nemzeti Színház tagja, dolgozott Schwajda Györggyel, Alföldi Róberttel és Vidnyánszky Attilaval is. Jelenleg négy szerepet visz a színházban. Most 22 év után távozik a teátrumból.

Nem nyilatkoztak

Már április elején felröppentek a hírek, hogy Vidnyánszky Attila egyelőre nem írta alá a Kossuth-díjas színésznő szerződését a következő évadra. Akkor kerestük a telex megkereste a Nemzeti Színházat, ahonnan azt a választ kapták, egyelőre nem kívánnak nyilatkozni, de amint lesz az ügyben megosztható információjuk, közzéteszik azt.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

22 évig volt a Nemzeti tagja

“Huszonkét éve dolgozom a Nemzetiben, és mindvégig társulati tagként gondoltam magamra, holott valójában csak öt éve vagyok a színház munkavállalója, addig, a kollégáimhoz hasonlóan, vállalkozóként szerződtem az intézménnyel. Az elmúlt öt évben évente újítottuk meg a megállapodást, egészen mostanáig” – mondta Udvaros Dorottya.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kifogások

A színésznő most azt mondta, hogy Vidnyánszky Attila legfőbb érve az volt, hogy a Nemzeti nehéz anyagi helyzetben van, de azt is kifogásolta, hogy állítása szerint Udvaros “nem teljesítette a kötelező előadásszámát”.

Sajátos műsorpolitika

A színésznő szerint erről a kötelezettségről nem nagyon esett szó eddig az intézményen belül, ráadásul a Nemzeti sajátos műsorpolitikája miatt Udvaros szerint nehéz is lenne kellő számú előadást játszani, megesik ugyanis, hogy két előadás között négy hónap telik el. “Nem a nyári szünet miatt, hanem mert a színházban folyamatosan mennek a különféle fesztiválok, vendégjátékok, koncertek és minden egyéb, ami miatt a Nemzeti saját előadásainak nincs hely” – mondta. “Többször jeleztük, hogy ez nagyon rossz a színészeknek, de a panaszaink sosem hallgattattak meg”.

Következmények

Udvaros Dorottya, mivel nyugdíjas korú, ezért Vidnyánszky Attila, különösebb indoklás nélkül megszüntethette a szerződését. Az igazgató döntésén nem lepődött meg, mint mondta, számított rá, hogy a korábbi kijelentéseinek következménye lesz.

Felkavart érzelmek

“Nem vagyok érinthetetlen, nem vagyok a magyar színjátszás szent tehene, sem a Nemzeti örökös tagja. Ha egy igazgató úgy érzi, hogy nem tud velem dolgozni, lehetősége van rá, hogy elküldjön. Papíron a kirúgásom nem kifogásolható. Más kérdés, hogy érzelmi szempontból hogyan néz ki az ügy. De nem is magam miatt vagyok feldúlt, a színház helyzete kavar fel”.

Nincs pénz?

A Nemzeti anyagi helyzetével kapcsolatban azt mondta, „a kormány elvont 380 millió forintot a színháztól, és idén már nem sikerült befoltozni a költségvetésen ütött lyukakat. “Elfogadom, hogy anyagi problémák vannak, de ha valóban ilyen rossz a helyzet, akkor miért kell újabb és újabb külföldi rendezőt leszerződtetni hatalmas összegekért? A Nemzetiben már alig rendeznek magyar művészek.”

Bukott előadások

“Azt szoktuk mondani, hogy ami 25-nél kevesebbszer kerül műsorra, mert nincsenek rá nézők, az bukásnak számít. Az elmúlt években a Nemzetiben 11 olyan előadás volt, amely nem érte el ezt a minimumot. Ezeket 8–10 alkalommal játszotta a színház, de volt olyan, amit csak 5-ször. A Nagyszínpadon. Miközben ezeknek az előadásoknak a rendezői több ezer eurós gázsit kaptak. Ez pazarlás, de ami még fájóbb számomra, az a mérhetetlen sok energia és tehetség, ami kárba vész mindössze néhány előadás után”.

Elmondta a véleményét

Udvaros Dorottyával tavaly a Telexnek azt mondta, hogy a 2013-as igazgatócserénél azért maradt a Nemzeti Színházban, mert nagyon tudott hinni abban, hogy különleges előadásokat fognak létrehozni, és kíváncsi volt Vidnyánszky Attila költői színházára. A Nemzetiben történt súlyos balesettel kapcsolatban viszont úgy fogalmazott a Telexnek, „precedensértékűnek kell lennie” a vizsgálatnak. „Keressék tovább a felelősöket, nem lehet mismásolni, mert nem szabad, hogy még egyszer ez megtörténjen.”

SZFE

De nemcsak a baleset utáni intézkedésekben volt nézetkülönbség a színésznő és a főigazgató között, 2020-ban az SZFE alapítványosítása kapcsán is volt közöttük súrlódás. Emellett évek a színésznő óta a Greenpeace aktivistája, tiltakozott többek között a Fertő tavi beruházás ellen is. “Azt hiszem, mostanra összeadódtak a közéleti szerepvállalásaim” – fogalmazott Udvaros a Magyar Hangnak.

Baleset a Nemzetiben

A tavaly novemberi baleset utáni hangulatról azt mondta, meglepte, “milyen csöndben maradt a társulat, és más nem mondta ki, hogy ilyen baleset nem fordulhat elő”, pedig korábban többen is jelezték, hogy veszélyes a díszlet. Mint mondta, “ijesztő volt látni”, hogy az intézmény hogyan kezeli az ügyet.

A színészek hibáztak?

“Vidnyánszky Attilát elsőre láthatóan valóban megtörte a baleset, de néhány nappal később már arról beszélt, hogy a színészek hibáztak”. A belső vizsgálat végül arra jutott, senkit nem lehet felelősségre vonni. “A társulati üléseken többen is feszülten jelezték, nem értenek egyet azzal, ahogy a színház a helyzetet kezeli. Közülük jó néhányan el is hagyják a Nemzetit”.

Filmtámogatás

A filmtámogatási rendszer kapcsán a színésznő azt mondta, hatmilliárdból készült el a Petőfi-film, miközben több alkotó egy fillért sem kapott, neki is két filmje maradt el, mert a Nemzeti Filmintézet nem támogatta a terveket, pedig alacsony költségvetésű kamaradarabok lettek volna. “Szegény András Ferenc négy éve készült egy forgatásra, de végül nem kapott pénzt. Igazán megérdemelte volna, hogy egy utolsó filmet még elkészítsen, de úgy halt meg, hogy évekig csak hitegették” – mondta. “De nem jut állami forrás például Hajdu Szabolcsnak sem, akit zseniális alkotónak tartok” – tette hozzá.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: