Ahogyan azt a BudaPestkörnyéke.hu is megírta a gyermekvédelmi törvény értelmében tiltották ki a Nemzeti múzeumból a 18 év alattiakat a World Press Photo kiállításról, a az úgynevezett fagyi azonban visszanyalt, mert kiderült: a múzeum nem kérhet személyi igazolványt a beléptetéskor.

A gyermekvédelmi törvényhez kapcsolódik az ügy

„A Mi Hazánk kezdeményezése nyomán 18 év alattiak nem látogathatják tovább a Nemzeti Múzeum kiállítását, mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt. Erről Csák János illetékes miniszter tájékoztatta a Mi Hazánkat, megállapítva a törvénysértést” – írja közleményében Dúró Dóra elnökhelyettes. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt kérte a párt politikusa

Dúró Dóra törvényességi felügyeleti eljárást lefolytatását kérte Csák Jánostól. A politikus indoklása szerint a Nemzeti Múzeumban megtekinthető Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás tartalma miatt volt erre szükség. Úgy fogalmazott, hogy “azon ugyanis a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az LMBTQ+ kisebbség elleni erőszakot, illetve a meleg idősotthont ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ezt a választ kapta Dúró Dóra

Csák János mindezek után azt közölte, hogy számon kérte L. Simon László főigazgatón a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának biztosítást. A múzeum ezután szigorításokat vezetett be. 18 éven aluliak nem vásárolhatnak jegyet a Nemzeti Múzeumba.

Visszanyalt a fagyi

Mindezek után Dúró Dóra biztosan nagyon boldog volt, jókedve azonban csak néhány napig tarthatott, ugyanis kiderült, a kiállítást továbbra is látogathatják 18 év alattiak, a beléptetésnél ugyanis nem kérhet a múzeum személyi igazolványt annak érdekében, hogy a látogatók igazolják az életkorukat, számolt be erről a Népszava.

Szabálykövetés

„A múzeum a látogatók együttműködésére és szabálykövetésére támaszkodik. A weboldalon fel van tüntetve, hogy 18 éven aluliak nem vásárolhatnak jegyet, és a kiállítás bejáratánál 18 éven aluliakat korlátozó tábla is van” – írta a múzeum az AFP-nek küldött közleményében.

Megszólalt a főigazgató

Az esetről egyébként az intézmény főigazgatója, L. Simon László is megszólalt a közösségi oldalán: a múzeum előtt kígyózó sorokról fotókat osztott meg, posztjában pedig azt írta: „Él és virul a nemzet múzeuma. Köszönjük, kedves Dúró képviselő asszony…Különösen köszönjük a közönségünk figyelmét, szeretetét és megértését.”

Semmi sértő

A World Press Photo ügyvezető igazgatója, Joumana El Zein Khoury elmondta, hogy „meglepve” értesült arról a döntésről, hogy korlátozzák a kiállításhoz való hozzáférést. „Nincs semmi explicit vagy sértő ezeken a képeken” – mondta.

Még néhány napig látogatható a kiállítás

Az említett kiállítást egyébként november 5-éig lehet megtekinteni a Nemzeti Múzeumban. Erre péntekenként, szombatonként és az utolsó napon meghosszabbított nyitva tartással van lehetőség. A múzeum felhívja a látogatók figyelmét, hogy 14 éves kor alatt felnőtt felügyelet mellett ajánlott a kiállítás megtekintése. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

18 év alattiak nem látogathatják a Nemzeti Múzeum kiállítását, kiderült a döntés oka

Kiemelt kép: Kígyózó sorok a múzeum előtt – Forrás: L. Simon László FB