75 év után ismét visszakerül a magyar közjogi rendszerbe a főispán tisztség. A kormánymegbízottakat fogják ezentúl így nevezni, ezzel 75 év után ismét lesznek főispánok Magyarországon. Budapest főispánja Sára Botond, Pest megyének a legfőbb ispánja pedig Tarnai Richárd lesz. A főpolgármester azt javasolja, hogy „öblögessük egy kicsit ezt a szót, hogy főispán.” Egyeseknek nagyon tetszik a főispánok előkerülése, mások szerint ezzel Magyarország nem előre megy, hanem hátra.

75 év után visszatérnek a főispánok

Senki sem jelentette be, csupán a Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról című törvényjavaslatban elrejtett módosításokból derült ki, hogy a kormánymegbízottak mostantól főispánok lesznek, ezzel pedig 75 év után ismét visszakerül a magyar közjogi rendszerbe az egyik legősibb magyar tisztség. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezeréves magyar alkotmányos hagyomány

Varga Mihály pénzügyminiszter indoklása szerint „a főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek.”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Agglomerációs főispán

A magyar történelemben a nemesi vármegye első, a király személyét képviselő tisztviselője volt a főispán. 1870 után amolyan reprezentatív tisztség lett belőle, aztán 1947-ben megszüntették, 75 év elteltével most ismét elővették, így lesz fővárosi és Pest megyei, vagyis agglomerációs főispán is.

Öblögessünk

Karácsony Gergely vélhetően meghökkent a főispán titulus visszahozásán. A közösségi oldalán így fogalmaz: „Főispán. Öblögessük egy kicsit ezt a szót. És értsük meg az üzenetet, amit a kormány üzenni akar azzal, hogy a kormánymegbízottakat eztán majd így kell szólítani”

Kormánymegbízottból főispán

A kormánymegbízott a kormányzat helyi képviselője Magyarországon, ahol 2011. január 1-jétől működő fővárosi illetve megyei kormányhivatalokat a miniszterelnök által kinevezett kormánymegbízottak vezetik. Budapest főispánja Sára Botond, Pest megye főispánja pedig Tranai Richárd lesz.

Igazi hagyománya van

Karácsony Gergely közösségi oldalán pár perc alatt rengeteg hozzászólás érkezett. A kormánypárti közönség örül, hogy ismét lesznek főispánok az országban, hiszen szerintük ennek igazi hagyománya van nálunk. Mások inkább arról írnak, hogy ezzel Magyarország egyáltalán nem előre megy, hanem hátra, a választási kampányban viszont nem erről volt szó.

Kérik vissza Lúdas Matyit is

Van olyan hozzászóló, aki Lúdas Matyit is visszahozná, ő így fogalmazott a főispánok visszahozása kapcsán: „Visszamegyünk középkorba, amikor a földesurak döntöttek az emberek sorsáról, és ispánok uralkodtak. Ideje visszahozni Lúdas Matyit.” A hozzászóló szerint már csak az már csak az inkvizítorok és a király hiányzik. De idővel azokat is megkapjuk.” – írja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ilyennek ábrázolták az ispánokat a Lúdas Matyi című rajzfilmben

Kiemelt kép: Sára Botond és Tarnai Richárd főispán és Lúdas Matyi – Forrás: Facebook/Gulyás Gergely, Dargay Attila – BPK-montázs