Ma reggel aláírtuk a szerződést, átvettük a BKK-tól a kettes metró és a gödöllői hév fejlesztésének előkészítését – írja közösségi oldalán Vitézy Dávid.

Jön a kormány

Szatmáry Kristóf, a térség országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére a kormány úgy döntött, hogy állami beruházásként valósul meg az M2-es metró és a gödöllői, csömöri HÉV-ek összekötése, illetve a hévvonalak felújítása. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Átvették a fővárostól

Ehhez a korábban félbehagyott előkészítési folyamatot átvettük a Fővárosi Önkormányzattól és a BKK-tól. Ma írtuk alá a megállapodást Walter Katalinnal, a BKK – Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatójával – írja Vitézy Dávid posztjában.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Még meg kell állapodni

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, úgy érvel, hogy “a korábban elakadt tervezési folyamat újraindítása csak akkor megy, ha a műszaki tartalomról sikerül minden részletre kiterjedően megállapodnunk. A következő lépés tehát az, hogy a Fővárosi Önkormányzattal, a BKK-val és az érintett X., XIV. és XVI. kerületi önkormányzatokkal megállapodást kötünk a beruházás részletes műszaki tartalmáról”.

4,6 milliárd a tervezésre

A továbbtervezésre és a beruházás előkészítésére a kormány 4,6 milliárd forint európai uniós támogatást biztosít a BFK és a MÁV-HÉV Zrt. konzorciumának.

Az érintett részek

A projekt célja átszállásmentes, gyors, kötöttpályás eljutási lehetőség megteremtése Budapest belvárosa, a külső kerületek (X., XIV. és XVI.) és Csömör, Gödöllő, Kistarcsa, Kerepes, Mogyoród között.

Összekötve

A részletekről annyit ír még, hogy az Örs vezér terénél össze lesz kötve a jelenlegi metróvonal a hévvel. A beruházás zömét a gödöllői és a csömöri vonalon a pálya újjáépítése, a megállók akadálymentesítése, P+R autóparkolók, B+R kerékpártárolók létesítése teszi ki.

Új megállók I.

A jelenlegi metrószakaszon létesülne egy új megálló Törökőr néven ott, ahol az M2 a ceglédi vasút bevezető szakasza alatt halad át. A gyorsvasút a mai Örs vezér téri végállomás előtt elkezdené az emelkedést, a Kerepesi és a Nagy Lajos király útja fölött átívelve a jelenlegi hévvégállomás fölött érné el az új Örs vezér tere megállót. Az új Rákosfalva megálló a mostaninál beljebb, a lakóövezetek súlypontjában kapna helyet, majd egy szintén új, a körvasútra átszállást lehetővé tevő megálló következne az Egyenes utcai lakótelepnél.

A térkép

Új megállók II.

Innentől a felszín alatt folytatódna a gyorsvasút, hogy a XVI. kerület két részét ne vágja el egymástól. Ezen a szakaszon a sashalmi Thököly útnál és a mátyásföldi Jókai Mór utcánál állnának meg a szerelvények. A mai Imre utcai megálló kisebb kifelé tolásával jönne létre az erzsébetligeti megálló immár a felszínen. A H9-es, csömöri ágon Cinkota alsó helyett a beépült Csabaligetnél állnának meg a járművek, Árpádföldhöz közelebb.

A hivatalos fotó

Kiemelt kép: Az új Örs vezér terének látványterve – Forrás: BFK