Ki ne találkozott volna undorítóan büdös, magát összevizelő, saját hányadékában vagy ürülékében fetrengő utassal a BKK járatain. Vitézy Dávid azt mondja ebből elég, fel kell lépni ellenük, a jelenlegi főpolgármester szerint nettó fideszes hergelés, amit Vitézy csinál.

Öklendezni kezdett a szagtól

Az egyik villamosvezető így mesélt: “Volt olyan esetem, hogy nem tudtam öt méterre megközelíteni az embert, mert öklendezni kezdtem. Ketten ültek. Be voltak vizelve, szarva. Nem mindig vannak maguknál. Van, hogy eljátsszák, hogy alszanak, nem hajlandóak tudomást venni arról, hogy beszélek hozzájuk. Vagy csak néz maga elé és nem válaszol” – mondta Norbert, akiben érezhetően erős indulatok dolgoztak. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Széklet és fekélyek

A villamosvezető az RTL-nek hozzátette, már valamennyire megszokták, hogy egyesek alatt vizelet vagy széklet van, de a fekélyek és a gennyedző sebesek irtózatos szagot árasztanak. “Ezek az esetek már komoly közegészségügyi veszélyt jelentenek szerintem” – fogalmazott Norbert, aki szerint általánosságban nincs probléma a tömegközlekedésben utazó hajléktalanokkal. Véleménye szerint azokkal van a baj, akiket már a hajléktalanszállókon sem fogadnak be, és a hajléktalanok is kitaszítanak maguk közül, például nem engedik őket a közelükbe az aluljáróban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

BKK-rendészet

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt beemelte a témát a kampányba. A Népszavának arról beszélt, hogy létrehozná a BKK-rendészetet kétszáz fővel, „amelynek munkatársa a BKK kék villogós autójával 15 perc alatt kiérhet, és segíthet a bűzlő, hangoskodó elemek elleni fellépésben”. Vitézy szerint a tömegközlekedés nem lehet hajléktalanszálló.

Fideszes hergelés

A kijelentés után a Város Mindenkié hajléktalanügyi mozgalom azt a mondatot tette kritika tárgyává, miszerint a tömegközlekedés nem lehet hajléktalanszálló. Karácsony Gergely főpolgármester pedig “nettó fideszes hergelésnek” nevezte a BKK-rendészetre vonatkozó tervet.

Befogott orr

Vitézy ezzel kapcsolatban a közösségi oldalán leszögezi: “A fideszes, az ellenzéki és a nem politikai táborokban gondolkodó utasok egyaránt megérdemlik, hogy biztonságos és kulturált körülmények között utazhassanak. Ez nem pártpolitikai kérdés. Utazom én is, látom, amikor a villamos fele üres, mert befogott orral is alig lehet ott megmaradni. Ne tegyünk úgy, mintha ez normális lenne. Természetesen a fővárosi szociális ellátórendszer keretei között segíteni kell mindenkinek, aki segítségre szorul.

Utazási szabályok megsértése

Vitézy szerint a villamosokon bűzlő embereken a fővárosban bérlakások építésével és a szociális ellátórendszer továbbfejlesztésével kell segíteni, nem pedig félrenézéssel. “Mivel számos esetben nem feltétlenül bűncselekményekről, hanem az utazási szabályok megsértéséről van szó, ezért a rendőrség nem mindig tud vagy van kapacitása fellépni. Ezért kell a Fővárosi Önkormányzati Rendészetet fejleszteni, mely az elmúlt 5 évben elveszítette felügyelői létszámának közel egyharmadát, 203-ról 145-re csökkent a fővárosi rendészek száma az önkormányzati ciklus eleje óta.” – írja Vitézy Dávid.

Be kell tartani az utazási feltételeket

Karácsony Gergely így reagált ellenfele felvetésére: „Magától értetődik, hogy az utazási feltételeket be kell tartatni a közösségi közlekedésben. Vitézy Dávid semmi újat nem mond, a BKK most is rendszeresen tart a fővárosi rendészettel és a rendőrséggel közös ellenőrzéseket azokon a szakaszokon, ahonnan a legtöbb jelzés érkezik az utasoktól és a járművezetőktől, legutóbb például a 9-es busz vonalán. A retorika viszont nettó fideszes hergelés”. – mondta a főpolgármester.

Leköpte a tüdőbeteg

Közben az RTL által megkérdezett villamosvezetők abban egyetértettek, nem pusztán arról van szó, hogy őket vagy az utasokat zavarja egyes emberek szaga. Hanem konkrét közegészségügyi veszélyről. Imre elmesélte, hogy egy kolléganőjét leköpte egy TBC-vel fertőzött ember, amikor megpróbálta letessékelni a járműről. Ezután a nő is megbetegedett és táppénzre kellett mennie. 

Sugárban hugyozott a nő

Az egészségügyi veszély mellett vannak olyan, vissza-visszatérő problémás utasok, akik egymaguk képesek káoszt okozni a teljes budapesti tömegközlekedésben. Többen is találkoztak már azzal a túlsúlyos, nehezen mozgó, alkoholista nővel, aki minden egyes alkalommal, amikor felszáll a 4-6-os villamos vonalán a Combinóra, széttett lábakkal, bő sugárban vizelni kezd az utastérben. Ilyenkor mindig le kell küldeni az utasokat a villamosról és be kell vinni a kocsiszínbe a beszennyezett járművet. Volt olyan nap, hogy ez az egy ember 6 Combinót vizelt össze egymás után, amelyeket mind ki kellett vonni a forgalomból és ki kellett takarítani.

Kényszerintézkedés

A villamosvezetők egyetértenek abban, hogy jelen pillanatban nincs megoldás a helyzetre. Mint mondják, bárhonnan is zavarják el a hajléktalanokat a rendőrök vagy a közterület-felügyelők, idővel visszatérnek oda. Állandó jelenlétre pedig nincs elegendő embere, sem pénze a BKV-nak, a BKK-nak vagy a fővárosi önkormányzatnak. Kényszerintézkedés nélkül szerintük nem lehet felszámolni ezt a jelenséget. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Hányó, maga alá vizelő utaz a villamoson – Forrás: rtl.hu