Korábban az elsők között írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy az Aldinál mindenkitől elkérik a személyit, aki alkoholt vásárol náluk. Akkor a cég azt kommunikálta, hogy a fogyasztóvédelemnek tetszik a gyakorlatuk. Kiderült, hogy a politikusoknak viszont nem tetszik, ügy lett belőle a Parlamentben és hatósági vizsgálatot kértek a kormányhivataltól.

Minden alkoholt vásárlótól kérik a személyit

Augusztus elején írtunk arról, hogy az Aldiban minden alkoholvásárlásnál elkérik a kasszánál a személyit. Azoknak is át kell adni az okmányukat, akiken látszik, hogy biztosan elmúlt 18 éves. Az Aldi ugyanis hülyebiztos megoldást vezetett be. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pepötyögi a pénztárgépbe a születési dátumot

Azért kérik el a személyit, mert az ott szereplő születési dátumot a pénztáros bepötyögi a pénztárgépbe, majd a gép kivonja azt a vásárlás dátumából, és kiírja, hogy hány éves az illető. Sokan ezen meglepődtek és felháborítónak tartották, hogy adatokat tárol róluk az Aldi.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Egyszerű művelet

Az áruházlánc augusztus elején mindenkit megnyugtatott, hogy senkiről, semmilyen adatot sem tárolnak, egyszerűen csak így segítenek a munkatársaknak kiszámolni, hogy hány éves az illető. Nem kell gondolkodni, nem kell csinálni semmit, csak a pénztárgéppel el kell végeztetni egy egyszerű kivonási műveletet.

A fogyasztóvédelemnek tetszett

Az Aldi augusztusban azt kommunikálta, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság külön pozitívumként értékelte az intézkedés bevezetését, az áruházlánc ezért is alkalmazza azt üzleteiben. Most úgy tűnik fordult a kocka.

Ügy lett belőle a Parlamentben

Az Aldi személyigazolványt elkérő gyakorlatának a jogszerűségére kérdezett rá Varga Judit igazságügyi miniszternél Tóth Bertalan, az MSZP országgyűlési képviselője. A politikus írásbeli kérdésére a minisztérium államtitkára, Répássy Róbert válaszolt.

Vizsgálat indul a cég ellen

A hivatalos válaszból kiderült, hogy a hatályos jogszabályok szerint „kétség esetén” lehetséges az életkor igazolásának lehetőségével élni, az Aldi gyakorlatának mégis lettek következményei, hiszen vizsgálat indult a cég ellen – írja a Hvg.hu

Ellenőrzés van folyamatban

Répássy Róbert, államtitkár válaszában ez áll: „Az írásbeli kérdés szerinti magatartással összefüggésben egy diszkont élelmiszer-lánccal szemben ellenőrzés van folyamatban a fogyasztóvédelmi hatáskörében eljáró illetékes kormányhivatal előtt.”

Alkoholvásárlásnál kiderül

A helyzet tehát úgy áll, hogy az Aldi gyakorlata ugyan tetszett a fogyasztóvédelemnek, most viszont ugyanez a hatóság vizsgálja, hogy valóban rendben van-e az Aldi gyakorlata vagy sem. Ha legközelebb egy üveg bort veszel az Aldiban és már nem kérik el a személyidet, vélhetően elmarasztalta a hatóság az üzletláncot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció