Módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa vonalon március 20-tól 28-ig a Szabadbattyán és Lepsény állomások között végzett pályakarbantartás miatt.

Pótlóbuszokra készüljenek

Alaposan készüljön fel, aki vonatra ül és a Budapest – Nagykanizsa vonalat választaj. A Mávinform közleménye szerint Székesfehérvár és Lepsény között pótlóbuszok közlekednek az előttünk álló napokban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jóval hosszabb lesz a menetidő

A Balaton és Tópart IC-k a Déli pályaudvar és Székesfehérvár között az eredeti menetrendjük szerint közlekednek, viszont a lezárt szakaszon közlekedő pótlóbuszok a jóval hosszabb közúti menetidő miatt a következő vonatra biztosítják az átszállást.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Figyeljünk Fehérváron!

A főváros felől a dél-balatoni szakaszra utazók a Déli pályaudvarról 35 perccel korábban induló Bakony és Göcsej IC-kel érik el Székesfehérváron azokat a pótlóbuszokat, melyek csatlakoznak a Lepsény utáni szakaszon eredeti menetrend szerint közlekedő Balaton és Tópart IC-khez.

A főváros felé is ez lesz

A változás a főváros felé is érvényes. A Balaton és Tópart IC-k Lepsényig menetrend szerint közlekednek, azonban Székesfehérváron a pótlóbuszokkal az eredeti menetrendhez képest 35 perccel később induló Bakony, illetve Göcsej InterCity vonatok érhetők el.

Korábban közlekednek a személyvonatok

Az érintett Budapest és Siófok, valamint Székesfehérvár és Siófok viszonylatú személyvonatok, az utolsó vonatok kivételével jellemzően az eredeti menetrendhez képest 5-40 perccel korábban közlekednek.

Ingázó pótlóbusz is munkába áll

A pályakarbantartás ideje alatt a pótlóbuszok nem érintik Polgárdi-Tekerespuszta vasúti megállóhelyet, ezért Tekerespuszta bekötő út és Polgárdi-Tekerespuszta megállóhely között, a pótlóbuszhoz csatlakozva T jelzésű ingázó pótlóbusz közlekedik. A részletes menetrend innen tölthető le: https://bit.ly/3LzMLEF

Új vármegye- és országbérletek

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy május elsejével vezetik be az új vármegye- és országbérleteket, amelyekkel a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV helyközi járatain lehet utazni. A bérlet több járatra nem lesz érvényes.

Se első osztály, se IC

A vármegye- és országbérlettel a helyjegyköteles (feláras) vonatok nem vehetők igénybe, továbbá első osztályú kocsiban vagy prémium szakaszban sem lehet azokkal utazni, még a felár vagy a kocsiosztály-különbözet kifizetése mellett sem

Figyelni kell, melyik kocsiba ülünk

A feláras és nem feláras kocsikat egyaránt továbbító vonatok – például a Napfény, Békés, Bakony, Göcsej és a kaposvári InterCityk – nem feláras kocsijaiban használhatók lesznek a bérletek. Kitértek arra is, hogy a Budapesten a MÁV-HÉV járatain és az agglomerációs kék buszokon csak a főváros közigazgatási határán kívül fogadják majd el a Pest vármegye bérletet és az országbérletet, a városhatáron belül szükség lesz a BKK jegyekre vagy Budapest-bérletekre is.

A célállomás számít

Az utasoknak mindig arra a területre érvényes bérlettel kell rendelkezniük, amely vármegyében a kiindulási- és a célállomásuk van. Ha a busz vagy vonat két megyét is érint, de a célállomás ugyanabban a vármegyében van, mint az indulóállomás és az utas nem száll le a járműről a másik vármegyében, akkor az erre az egy vármegyére szóló bérlet is elég lesz. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció