Zacher Gábor toxikológus a Klassszis műsorában beszélt a koronavírussal kapcsolatos jelenlegi állapotokról. Mint mondta, most még tolerálható a helyzet, sok a lélegeztetőgép, van elég gyógyszer, illetve védőfelszerelés is, a kérdés már csak az, hogy a humánerőforrással mennyire bírja a szakma. A szakember ezen felül beszélt arról is, hogy bizony hiába a két oltás, az nem véd meg a covidtól, pláne ha régen adatta be valaki.

Ezt hiányolja

Zacher Gábor a műsorban arról is beszélt, nagyon hiányolja, hogy Kásler Miklós sehol sem nyilatkozik a pandémiás helyzetről, pedig véleménye szerint a jelenlegi kivételes helyzetben igenis fontos lenne, ha végigjárná az egészségügyi intézményeket. Ezen felül kiemelte, hogy bár újra erősen meredeken ível felfelé a járványgörbe, a kormányzati koronavírus tájékoztató oldal nem egészségügyi információkkal van tele, hanem inkább politikai híreket tartalmaz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lejárt védettség

Arról is beszélt, hogy a hatvani kórházba bekerült koronavírusos betegek mintegy 85 százaléka nem vette fel a vakcinát, a maradék 15 százalékból pedig 7-8 beteg olyan, akiknek kvázi lejárt a védettségük, mert már túl régen adatták be a második védőoltást. “Ezért olyan is lélegeztetőgépre kerül, aki kétszer oltott, de régen. Itt jön be a harmadik oltás jelentősége.” – Zacher ezért kiemelten kérte, hogy aki csak teheti, vegye fel a harmadik oltást, szemlézte a beszélgetést az Index az mfor.hu alapján.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A negyedik hullám tetőzése

A negyedik hullám tetőzése kapcsán azt mondta, egyelőre nem lehet tudni, mikor lesz a csúcs, ám hozzátette. “A december kiélezett lesz, hiszen a karácsony miatt mennek bevásárolni és ajándékot venni az emberek, állítólag idén tízezerrel többet szeretnének költeni, amire számít is a kereskedelem. Mindenesetre a Télapó nem feltétlenül fog szép ajándékot hozni nekünk, erre a szennyvíz-adatokból lehet következtetni.”

Lesz-e teljes lezárás?

A szakember úgy véli itthon nem kell teljes lezárásra számítani, ám úgy gondolja, az előfordulhat, hogy az oltatlanokat jelentős mértékben korlátozzák majd.

Nem leányálom

“Megtanultuk, hogy a Covid-osztályon való munka nem leányálom, heti 168 órás jelenlétről van szó, ömlenek a betegek a sürgősségi osztályokra, akiknek 20-25 százaléka szorul felvételre, árulta el a doktor.”

Ausztria bezárt

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta az osztrák kancellár, Alexander Schallenberg és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter pénteken délelőtt tartottak sajtótájékoztatót, ahol bejelentették: hétfőtől 10 napra lezárják az országot.

10 napos lezárás

Ausztriában a koronavírus járvány miatt már korábban is több korlátozást bevezettek, azonban azok elsősorban az oltatlanokat érintették. Ezúttal viszont az oltottak sem mentesülnek az intézkedések alól. Az új rendelkezéseket a Kurier szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP), Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ) és a Zöldek is támogatták. 

Az életbe lépő szabályozások szerint: 

  • a beltéri közösségi helyeken mindenhol kötelezővé teszik a maszkviselést;
  • kijárási tilalom lép életbe;
  • a munkahelyeken – ha lehetséges – home office-ban kell dolgozni;
  • az iskolák és az óvodák viszont nyitva maradnak, de az intézményekben is kötelező lesz a maszkviselés. Viszont a szülőknek nem muszáj iskolába küldeniük a gyerekeket, a tanároknak pedig biztosítaniuk kell, hogy a diákok otthoni tanulás esetén se maradjanak le.

Meghosszabbíthatják

Az Index beszámolója szerint a korlátozásokat első körben 10 napra rendelték el, aztán majd az eredmények kiértékelésnek tükrében újabb 10 napra meghosszabbíthatják, vagyis legkésőbb december 12-én oldják majd fel a mostani intézkedést.

Ezért volt erre szükség

A kancellár azt mondta, azért volt minderre szükség, mert csökkenteni kell a kontaktok számát, annak érdekében, hogy aztán a családok együtt ünnepelhessék a karácsonyt.

Itthon szombattól kötelező a maszk a zárt terekben

Amint arról lapunk is beszámolt a november 18-i Kormányinfón, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a zárt terekben ismét kötelezővé teszik a maszk viselését, ez ma 0 órától már érvényes. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Zacher Gábor