Az orvosi kamara azt kéri a lakosságtól, hogy zárt térben horjanak maszkot. A szervezet azt írja, hogy a környező országokban romlik a járványügyi helyzet, egyre gyorsabban terjed a delta variáns. Közben a kormány 3 fővárosi eseményen minden járványügyi intézkedést felfüggesztett.

Nyakunkon a delta

„Eddig szerencsénk volt a deltával, ne kockáztassunk! A koronavírus új, lényegesen fertőzőbb variánsa, a delta variáns itt van közöttünk” – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nyoma sincs a védekezésnek

Pénteki közleményükben azt írják: „a járványügyi helyzet javulásával a szigorú szabályok lazítását a magyar lakosság jelentős része úgy értelmezte, hogy minden visszatérhet a régi, megszokott kerékvágásba. Korlátozás, ellenőrzés nélkül igénybe vehető tömött éttermek és bevásárlóközpontok, megnyitott strandok és szállodák, zsúfolt tömegközlekedési eszközök; a maszk pedig szinte mindenhonnan eltűnt, nyoma sincs a védekezésnek”.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Oltás, védettségi igazolvány

A környező országokban ismét fellángolt a járvány, a nemzetközi példák azt mutatják, hogy a hazai átoltottságnak megfelelő helyzetű országokban is gyors terjedés tapasztalható. Ezért felhívjuk a figyelmet az oltás felvételének fontosságára, javasoljuk a védettségi igazolvány minél szélesebb körű használatát, és a hatékonyabb kontakt kutatást – írja a MOK.

Veszélyben az oltatlanok

A kamara szerint elengedhetetlen a megelőzés, hiszen a nemzetközi tapasztalatok alapján még az oltottak sincsenek teljes biztonságban. Habár az oltás nagymértékben csökkenti a komolyabb szövődmények kialakulását, a járvány terjedését csak lassítja, így az oltatlanok továbbra is veszélyben vannak.

Zárt térben hordjanak maszkot

Ezért a Magyar Orvosi Kamara továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy maradjanak elővigyázatosak, figyeljenek a védekezésre: tartsanak távolságot, zárt térben hordják a maszkot, tartsák be a kézmosás és kézfertőtlenítés szabályait!

Mobil oltópontok a rendezvényeken

Kérik a döntéshozókat, hogy a negyedik hullám küszöbén minden hatékony eszközt vegyenek igénybe, amivel ösztönözni lehet a magyar lakosságot az oltás felvételére: létesítsenek mobil oltópontokat a rendezvényeken, vigyék közel az oltást a hátrányosabb helyzetű településeken élőkhöz.

Felfüggesztik a védelmi intézkedéseket

Augusztus 4-én jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a kormány az érvényben lévő, veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket három eseményen felfüggeszti.

Itt a 3 esemény

  • az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékünnepe keretében megrendezésre kerülő állami és önkormányzati rendezvények,
  • a FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokság, valamint
  • az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

Korlátozás nélkül látogathatók

Ezek a rendezvények korlátozás nélkül látogathatók. Az államalapítási ünnepségek kapcsán ötnapos idősávot jelöl meg a rendelet, eszerint az augusztus 18. és 22. közötti rendezvényekre nem lesznek érvényben a korlátozások. A fogathajtó Eb szeptember 2. és 5. között, az eucharisztikus kongresszus szeptember 5. és 12. között mentesül a korlátozások alól. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Krizsán Csaba