Kedd délután zátonyra futott egy személyszállító hajó Zebegénynél a Dunakanyarban. A hajózási vállalat tájékoztatása szerint műszaki hiba történt, egy másik hajóra mentették át az utasokat.

Megfeneklett egy utasokat szállító kirándulóhajó Zebegénynél kedden délelőtt. A hajó vonatpótlóként jár Nagymaros és Zebegény között, sok utas volt rajta.

MAHART-Passnave tájékoztatása szerint műszaki hiba történt, de már küldtek egy másik hajót, amely már szállítja is az utasokat – tudta meg a 444.hu. A bajba jutott hajóról alább nézhető meg egy videó.

A Duna vízállása jelenleg nem rekordalacsony, de a Dunakanyarban már egyre kisebb a víz. A Zebegényhez közeli Szentendrei-sziget csúcsánál napról-napra nagyobb a homokpad, vagyis folyamatosan apad a folyó. Néhány nappal ezelőtt százak lubickoltak az alacsony Dunában a Dunakanyarnál.

Kisoroszi, Szigetcsúcs 2020.09.12-én, szombaton – Fotó: BPK

Ilyen alacsony vízállásnál már problémát jelenthetnek az zátonyok. Ha egy kapitány nem figyel a hajó műszereire, vagy nem ismeri megfelelően a folyót, könnyen fennakadhat a hajója egy homokpadon.

A Dunán legutóbb 2019. május 29-én történt hajóbaleset. A Margit hídnál összeütközött a Hableány sétahajó és a Viking Sygn szállodahajó. A Hableány a víz alá került, 25 utasa és kétfős személyzete meghalt a balesetben, egy fő eltűnt, heten élték túl az ütközést.

Budapest, 2019. június 9. Virágok és mécsesek a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében – Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezt mindenképpen olvasd el, kattints a címre: Így történt percről-percre a Hableány balesete

Kiemelt kép: Elakadt hajó – Forrás: Zoller Ágnes/Love Zebegény csoport