Nem szavazták meg a szülők azt, hogy a zuglói Jókai Mór általános iskola fenntartását átvegye a katolikus egyház. A papok szerették volna rátenni a kezüket erre az iskolára is, de a szülők azt mondták nem. Korábban a 12. kerületben történt hasonló eset, a szülők ott sem akarták a papokra és az egyházra bízni a gyermekeik nevelését.

Leszavazták a papokat Zuglóban

Az Esztergom–budapesti Főegyházmegye március közepén tartott tájékoztatót az iskolába járó diákok szüleinek, ezután 15 nap volt a véleménynyilvánításra, amit egy titkos szavazás követett. Az átvételről szóló javaslatot csak akkor továbbították volna az Oktatási Hivatal felé, ha azt a szülők 50 százaléka plusz 1 fő támogatta volna. A szavazáson a szülők 63 százaléka nyilvánított véleményt, és a többségük nemmel voksolt – írja a hvg.hu. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Jó hangulatú suli

A zuglói szülők szerették volna megőrizni az iskolát olyannak, amilyen most. A Jókaiba járó gyerekek szülei az iskolát kifejezetten jó hangulatú, közösségi intézménynek írják le, van köztük olyan is, aki a körzetes suli helyett választotta. A hitoktatás most is széles körű, azok a gyerekek, akik nem erkölcstanórára szeretnének járni, választhatnak a katolikus, református, zsidó, evangélikus, unitárius, görögkatolikus és buddhista hitoktatás közül.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem akartak kötelező misére járást

Az egyházi átvételt leszavazó szülők attól tartottak, hogy az egyház bevezeti majd a kötelező misére járást, eltörli az etika órákat és csak hittan lesz helyette. Attól is tartottak, hogy olyan hitoktatást, viselkedési és megjelenési szabályokat építenek be a papok a tanrendbe, amit ők nem akarnak.

Átformálták volna az iskolát a papok

A változás felmenő rendszerben lépett volna életbe, és csak azokra a gyerekekre lett volna érvényes, akik ott kezdik a 2025/2026-os tanévet. A katolikus egyház csak szép lassan, néhány évtized alatt szerette volna teljesen egyházi arculatra formálni az iskolát.

Az önkormányzat sem látta szívesen az ikolában a papokat

Horváth Csaba, a 14. kerület polgármestere a 24.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy az önkormányzatnak nincs szándékában támogatni a kezdeményezést, annál is inkább, mert a kerület lakossága korábban nagy többséggel kinyilvánította, hogy az önkormányzatnál látnák legszívesebben a kerületi iskolák fenntartói jogait.

5 milliárdot von el az állam a kerülettől

„Ötmilliárd forintot von el az állam a kerület költségvetéséből az oktatási intézmények fenntartási költségeire hivatkozva, de nem vagyunk elégedettek az eredménnyel. Nem hiszem, hogy a problémákra az lenne a megoldás, hogy az állam átadja az iskolát az egyháznak” – mondta a szocialista politikus, hozzátéve, hogy az önkormányzat nem támogatta a főegyházmegye terveit.

A papok nem állnak szóba a nyilvánossággal

Az újságírók szerették volna megkérdezni az ügyről Esztergom–budapesti Főegyházmegyét, de a papok most sem akartak nyilatkozni. Nincs mondanivalójuk a nyilvánosság számára. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Jókai Mór Általános Iskola Zuglóban